Αλλαγή στη σύμβαση με την Digea προανήγγειλαν οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή.
«Υπήρξε μία μεθόδευση. Τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους για την σύμβαση αυτή. Τι να συγκρίνει κανείς; Τον διαγωνισμό για την Digea που άφηνε έως και μονοπρόσωπες εταιρείες να μετέχουν; Που παραβίαζε την αρχή που όλοι θέλουμε να τηρείται, να μην είναι ο πάροχος προγράμματος και πάροχος περιεχομένου;», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παπάς.
Και ο Χρ. Σπίρτζης δεσμεύθηκε ότι «η υπόθεση αυτή θα απασχολήσει τις δικαστικές αίθουσες», καθώς εδώ και ένα χρόνο έχει σταλεί ο φάκελος στον εισαγγελέα. «Όταν ολοκληρώσει ο εισαγγελέας την έρευνα που κάνει, ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα κάνουμε και εμείς αυτό που πρέπει», είπε ο υπουργός Υποδομών, ενώ νωρίτερα είχε πει στον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Κόκκαλη ότι «θα δούμε την διόρθωση της υπουργικής απόφασης που βγήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με μόνο στόχο να έχει χαμηλό κόστος ο ένας και μοναδικός διαγωνιζόμενος. Έτσι στήνονταν οι διαγωνισμοί».
Ο Β. Κόκκαλης έκανε λόγο για «αποικιοκρατικό χαρακτήρα» της σύμβασης και έθεσε το ζήτημα των περιφερειακών σταθμών που υποχρεώνονται να πληρώνουν πολλά στην Digea. «Έγινε όργιο διαγωνιστικών διαδικασιών. Ο φάκελος έχει ανοίξει και τα έχουμε καταθέσει στον εισαγγελέα πριν από ένα χρόνο. Ο διαγωνισμός έχει διαδικασίες που αν τις τηρούσαμε εμείς, θα ήμασταν αλλού. Υπάρχουν πλημμέλειες και παραλείψεις, ενέργειες μελών της ΕΕΤΤ για να μην αποκλειστεί η μία εταιρεία που συμμετείχε», απάντησε ο Χρ. Σπίρτζης δίνοντας το στίγμα για το οικονομικό περιεχόμενο της σύμβασης με την Digea: «το 1/3 του εύρους των συχνοτήτων δόθηκε στην κινητή τηλεφωνία και φέρνει έσοδα 300 εκατ. και το διπλάσιο στην Digea και φέρνει έσοδα 18 εκατ. ευρώ», είπε.
Ο Χρ. Σπίρτζης τόνισε ότι «σήμερα λεηλατούν τα περιφερειακά κανάλια» και με βάση υπηρεσιακό έγγραφο κατηγόρησε τον πρ. γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Μενέλαο Δασκαλάκη ότι «έδωσε εντολή να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με 156 σημεία εκπομπής, ενώ η μελέτη είχε εκατοντάδες σημεία».