Η ανάγκη να αναμετρηθεί κανείς με τα σύγχρονα προβλήματα, με εφόδια, προτάσεις και λύσεις που παραπέμπουν στο μέλλον, καθιστά σήμερα απαραίτητη όχι μόνον την επαρκή κατανόηση του γνωστικού αντικειμένου, αλλά και την δυνατότητα πρόβλεψης της εξέλιξης στο μέλλον.
Η ταχύτητα με την οποία διευρύνεται η βασική γνώση σε παγκόσμιο επίπεδο και η ευκολία πρόσβασης σε αυτήν, μέσω του διαδικτύου, μας φέρνει μπροστά σε μία αδήριτη ανάγκη, να διατηρήσουμε την επαφή με τις εξελίξεις.
Του Δρ. Φώτη Κουτσουπιά*
Το πιό σταθερό κομμάτι στην εποχή που ζούμε είναι η αλλαγή και μάλιστα ταχεία και δύσκολα προβλέψιμη.
Η γνώση είναι ο μοναδικός παράγοντας, που μπορεί να μας προετοιμάσει γιά τις επερχόμενες εξελίξεις.
Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι, αυτό μπορεί να γίνει μόνον μέσα από μία συνεχή διαδικασία μάθησης, η οποία συμβάλλει, όχι μόνον στην διεύρυνση και επικαιροποίηση του γνωστικού μας πεδίου, αλλά και στην προσωπική μας βελτίωση, την καταξίωση του χαρακτήρα μας, καθώς και την αύξηση της αυτοεκτίμησης μας.
Η διά βίου μάθηση, είναι πλέον επιτακτικό, να γίνει ο φάρος που θα καθοδηγεί τα βήματά μας, τόσο στην κοινωνική, όσο και στην επαγγελματική μας διαδρομή.
Στον σύγχρονο κόσμο μας, οι επαγγελματικές μας σχέσεις έχουν γίνει άκρως ανταγωνιστικές, η κοινωνία της πληροφορίας, αλλά και κατ΄ επέκτασιν, όλες οι άλλες επιστήμες, μεταβάλλονται με ιλλιγγιώδεις ρυθμούς.
Για να κτίσει κανείς ένα μέλλον, αλλά και για να διατηρήσει και να βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης του, χρειάζεται να καινοτομίσει, να πάρει ρίσκα, να διευρύνει τα όριά του, χρησιμοποιώντας την φαντασία του, την τόλμη και την εμπειρία του.
Όλα αυτά όμως δεν φτάνουν, αν δεν στηριχθούν σε στέρεες βάσεις, αυτές που τις προσφέρει η σύγχρονα εμπλουτισμένη γνώση, μέσα από την συμληρωματική εκπαίδευση, με την βελτίωση των γνωστικών και μεταγνωστικών μας δεξιοτήτων.
Προσωπικά πιστεύω ότι, η χώρα μας, έχει την τύχη, κατ΄ άλλους την ατυχία, να διαθέτει μεγάλο αριθμό ατόμων με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Παρ’ όλο που προς στιγμήν υπάρχει δυσκολία επαγγελματικής απορρόφησης αυτών των ατόμων και πολλοί αναγκάζονται να εκπατριστούν, πιστεύω ότι στο μέλλον, με την αλλαγή του νομοθετικού, φορολογικού και επενδυτικού πλαισίου, που υπόσχεται η εφαρμογή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν μία αναπτυξιακή έκρηξη στην μακρόχρονα καταπιεσμένη από αναπτυξιακά αντικίνητρα Έλληνική οικονομία.
Η Νέα Δημοκρατία θα δώσει σε όλους ευκαιρίες γιά πιστοποιημένα εργαλεία γνώσης, είτε μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης και μάθησης που υπάρχουν στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, είτε διευρύνοντας την προσφορά των μεταπτυχιακών και διδοκτορικών τίτλων σπουδών.
Άρα είναι αυτονόητο, ότι θα πρέπει να αυξηθούν και οι ευκαιρίες για γνώση, με την διεύρυνση των δυνατοτήτων, που θα έχουμε, για την τυπική και άτυπη εκπαίδευση, γιά την βελτίωση των soft skills αλλά και των hard skills, με την ανάλογη προσφορά προγραμμάτων.
Τα σύγχρονα προγράμματα της διά βίου μάθησης αλλά και γενικότερα, τα πρόγραμμα σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα είναι συνδεδεμένα με την κοινωνία, θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, θα συμβαδίζουν με την επιστήμη, θα προωθούν την έρευνα και την τεχνολογία, θα αναπτύσσουν το εμπόριο και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
Για εμάς, στη Νέα Δημοκρατία, η επένδυση στη γνώση και στη μάθηση είναι μεγαλύτερη η σπουδαιότερη η ασφαλέστερη και αποδοτικότερη επένδυση, για την πορεία προς το μέλλον.
*Μέλος του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ