Πιθανότητα επίτευξης σχετικής πλειοψηφίας από τη Νέα Δημοκρατία «βλέπει» για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές η Goldman Sachs, σχολιάζοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής.
Ο οίκος σχολιάζει ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και υπήρξε ανθεκτική έναντι της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης στις αρχές του έτους. Όπως αναφέρει η Goldman, ευθυγραμμίζεται με την αρχική αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών και δηλώνει θετική για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας, αναφέρει το newmoney .
Ο οίκος σημειώνει ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν πως υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη τόσο για τη ΝΔ (36,6%) όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ (26,6%) σε σύγκριση με για προκαταρκτικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να συγκεντρώνει 7,5% στις δημοσκοπήσεις. Αν και κανένα κόμμα δεν είναι πιθανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ΝΔ πιθανότατα θα είναι το κόμμα που θα ηγείται μιας νέας κυβέρνησης.
Οι λόγοι αισιοδοξίας της Goldman για τη συνέχεια
Η ισχυρή κυκλική ανάκαμψη και ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας είναι οι δύο κύριοι λόγοι της θετικής άποψης της Goldman για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας από τα μέσα του 2018.
Μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών- κατά την άποψη της Goldman Sachs- και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και ευνοϊκότερων οικονομικών συνθηκών, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη. Η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να αναιρέσει ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος υψηλότερου κόστους εργασίας, λιγότερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας και διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας των μισθών θα μειωνόταν κάτω από μια κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία.
Παράλληλα, η εκτίμηση της Goldman Sachs για τα δημοσιονομικά είναι επίσης θετική βραχυπρόθεσμα και σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένη με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκτιμά δε ότι στην έκθεση της Κομισιόν θα επισημαίνεται ότι η χώρα θα πιάσει το 3,5% του ΑΕΠ σε πρωτογενές πλεόνασμα. Υπενθυμίζει παράλληλα ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι κάτω του ορίου του 15% του ΑΕΠ και ότι το μαξιλάρι ρευστότητας καλύπτει τις πληρωμές ωριμάνσεων μέχρι τα μέσα του 2021.
Οι κίνδυνοι
Οι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά τη θετική εικόνα του οίκου για την Ελλάδα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σχετίζονται
– με πιθανή χειρότερη δημοσιονομική επίδοση εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων που εκκρεμούν και οι οποίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν.
-σε περίπτωση χαμηλότερης ανάπτυξης, το δημοσιονομικό outlook θα μπορούσε να γίνει πιο αρνητικό απ’ όσο προβλέπεται, καθώς η κυκλική βελτίωση στο πρωτογενές πλεόνασμα ίσως δεν επιτευχθεί στον ίδιο βαθμό
– oi οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να «συσφίξουν» αν οι εξελίξεις στην Ιταλία οδηγήσουν σε νέες πιέσεις στα ομόλογα της γειτονικής χώρας.
Ο οίκος πάντως θυμίζει ότι πέρυσι τον Ιούνιο το Eurogroup συμφώνησε να εξετάσει, σε περίπτωση αρνητικού σεναρίου, ένα προληπτικό μηχανισμό με νέα μέτρα για το χρέος, όπως περαιτέρω αναπροσαρμογή της λήξης στα δάνεια του επίσημου τομέα.
– Τέλος, μεσοπρόθεσμα, η Goldman δηλώνει ότι παραμένει πιο επιφυλακτική για τις προοπτικές της Ελλάδας καθώς το αυξημένο απόθεμα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, το ακόμα επιβαρυμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς βάζουν περιορισμούς στην ανάπτυξη.