Goldman Sachs: Αναπόφευκτο το «κούρεμα» καταθέσεων στις ιταλικές τράπεζες

Το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις ή και σε εκτροχιασμό των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών, κάνοντας την κρατική διάσωση αναπόφευκτη και ανοίγοντας τη συζήτηση για το bail-in, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Μια νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, σίγουρα δεν αποτελεί καλό νέο για την ιταλική οικονομία, ωστόσο οι Ιταλοί είναι συνηθισμένοι σε αυτά, όπως σημειώνει η Citigroup σε νέο της report. Η μεταρρυθμιστική ορμή είχε ήδη σταματήσει εδώ και αρκετό καιρό και δεν είναι απίθανο να επιστρέψει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μέχρι τις επόμενες εκλογές. Οι μακροχρόνιες αδυναμίες της ιταλικής ανάπτυξης εξακολουθούν να υπάρχουν και οι μεσοπρόθεσμες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μπορεί να επανεμφανιστούν, όπως επισημαίνει. Όπως είχε εκτιμήσει, το “σκληρό” Όχι των Ιταλών αναμένεται να οδηγήσει σε διεύρυνση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων με το spread να εκτοξεύεται 200-250μ.β.

Όπως προειδοποιεί η Citi, τα βλέμματα όλων πρέπει να στραφούν στις ιταλικές τράπεζες. Ο τραπεζικός κλάδος της χώρας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στo ενδεχόμενο αυξημένης πολιτικής αβεβαιότηταw λόγω: (i) των πιθανών καθυστερήσεων / εκτροχιασμού στις συνεχιζόμενες προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων και (ii) της πολύ μεγάλης έκθεσης των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα (περίπου € 400 δισ. ). Οι εξελίξεις στις τράπεζες θα είναι το βασικό σημείο εστίασης μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και οι πιέσεις στις τιμές των τραπεζικών μετοχών μπορεί να οδηγήσουν σε σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών και να βαρύνουν το ΑΕΠ, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Σε ότι αφορά την απάντηση από την πλευρά της πολιτικής, η Citi σημειώνει ότι μία υπερκομματική τεχνοκρατική κυβέρνηση μπορεί να είναι περισσότερο σε θέση / πρόθυμη να συμφωνήσει σε κάποια μορφή κρατικής στήριξης για τις ασθενέστερες τράπεζες ή / και σε bail-ins, από ότι ο θα ήταν ο Ρέντσι.  Όπως σημειώνει, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κάνει το bailout κάποιων ιταλικών τραπεζών, αναπόφευκτο.

Η Citi προσθέτει πως αν και οι οίκοι αξιολόγησης δεν αναμένεται να απαντήσουν άμεσα με υποβαθμίσεις, ωστόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σίγουρα αύξησε την πιθανότητα  να συμβεί κάτι τέτοιο στο επόμενο διάσημα. Η Fitch και η DBRS έχουν θέσει την αξιολόγηση της Ιταλίας σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση, εν μέρει λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που σχετίζεται με το δημοψήφισμα. Εάν η πολιτική αβεβαιότητα επιμείνει για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, οι υποβαθμίσεις αναμένεται να ακολουθήσουν. Μια υποβάθμιση από την DBRS θα αυξήσει το κούρεμα που εφαρμόζονται στα ιταλικά κρατικά ομόλογα (και ενδεχομένως σε άλλα assets) που τοποθετούνται ως collateral για χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα, κι έτσι θα αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.

Σύμφωνα και με την Goldman Sachs, το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος αυξάνει την πιθανότητα κρατικής διάσωσης των ιταλικώντραπεζών αφού σχεδόν μηδενίζεται η πιθανότητα να πετύχει η ανακεφαλαιοποίησή τους μέσω της αγοράς.

Όπως σημειώνει η GS, οι ανακεφαλαιοποιήσεις και η πώληση των NPLs απαιτούν σημαντική δέσμευση από ξένα κεφάλαια. Το”Όχι” ενδέχεται να τροποποιήσει τους όρους με τους οποίους θα μπορούσαν να διατεθούν τα ξένα κεφάλαια και θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Επίσης, αν τα spreads αυξηθούν οι ανησυχίες θα ενταθούν, με τους επενδύτες να στρέφουν το βλέμμα στην ΕΚΤ και αν τελικά θα τα κρατήσει υπό έλεγχο.

Πηγή: capital.gr