Ο νέος μηχανισμός που θα επιτρέψει περισσότερες χώρες να φορολογούν μεγάλες, πολύ κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες μπορεί να μην είναι έτοιμος για εξέταση από τους νομοθέτες ως την άνοιξη του 2022, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Βενετία, όπου μετείχε στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών, η Γέλεν διευκρίνισε σχετικά ότι ο “πυλώνας 1” του ΟΟΣΑ, ο οποίος έγκειται στο να διατεθεί ένα μέρος του φόρου επί των κερδών που καταβάλλεται από τις πολυεθνικές στις χώρες στις οποίες οι εταιρείες αυτές πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους, ακολουθεί “λίγο βραδύτερο ρυθμό” από ό,τι ο “πυλώνας 2”, που αντιστοιχεί στη θέσπιση ενός ελάχιστου ποσοστού φόρου “τουλάχιστον 15%” επί των κερδών των πολυεθνικών στο πλαίσιο μιας μεγάλης συμφωνίας για τη φορολόγηση των εταιρειών μεταξύ 132 χωρών.
Κατά την ίδια συνέντευξη, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τα σχέδιά της για ψηφιακό φόρο, υπενθυμίζοντας ότι αυτού του είδους ο φόρος που θεσπίστηκε από ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται ότι “εισάγει διακρίσεις σε βάρος αμερικανικών επιχειρήσεων”.
Η συμφωνία για την φορολόγηση των πολυεθνικών που συνήφθη την 1η Ιουλίου υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η οποία εγκρίθηκε χθες, Σάββατο, από την G20 “καλεί τις χώρες να δεχθούν να καταργήσουν τους υπάρχοντες ψηφιακούς φόρους, τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν μεροληπτικούς και να απέχουν από την υιοθέτηση παρόμοιων μέτρων στο μέλλον”, σημείωσε η Γέλεν.
“Εναπόκειται επομένως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν”, πρόσθεσε.
Η Γέλεν αναμένεται να μεταβεί αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες για να παραστεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την οποία θα συζητηθεί αυτό το θέμα.
“Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα αυτό μαζί της, να την καθησυχάσουμε, να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες των Αμερικανών και να δώσουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός αναφερόμενος στις προβλεπόμενες συναντήσεις με την Γέλεν.
Όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η Γαλλία θέσπισε έναν ψηφιακό φόρο, αλλά έχει δεσμευτεί να τον καταργήσει μόλις τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών.
“Ανησυχούμε πολύ όσον αφορά το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και άλλα παραλλαγμένα στελέχη που θα μπορούσαν να εμφανιστούν και να απειλήσουν την ανάκαμψη. Βρισκόμαστε σε μια συνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, αυτό που συμβαίνει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου επηρεάζει όλες τις άλλες χώρες”, σημείωσε.
“Τα παραλλαγμένα στελέχη αντιπροσωπεύουν μια απειλή για όλον τον κόσμο”, υπογράμμισε και ζήτησε να “εργαστούμε από κοινού για να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού και να έχουμε στόχο να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού το ερχόμενο έτος”.
Στο θέμα των εμβολίων “οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί”, σημείωσε.
Χθες οι υπουργοί Οικονομικών της G20 που συναντήθηκαν στη Βενετία προειδοποίησαν ότι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού μπορεί να απειλήσουν την ανάκαμψη.