“Συγχαρητήρια στην Ελλάδα -η Βενεζουέλα παρακολουθεί τώρα τα νέα για την ελληνική φτώχεια και την οικονομική δυσπραγία”. Με αυτόν τον καυστικό τίτλο, ο αρθρογράφος του Forbes, Tim Wostall περιγράφει την επιδείνωση της ελληνικής κρίσης.
Είναι διασκεδαστικό, λέει, που τα κρατικά μέσα της Βενεζουέλας μεταδίδουν πόσο φρικτές είναι οι οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας. Ναι, κι όμως, οι Μπολιβαριανοί σοσιαλιστές που μετέτρεψαν την πλούσια σε πετρέλαιο οικονομία της Βενεζουέλας σε αυτή την απερίγραπτη επιτυχία, επικαλούνται τώρα το ευρώ και το χάλι που προκάλεσε στην Ελλάδα ως παράδειγμα της φτωχοποίησης που προκαλεί ο καπιταλισμός.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης εξαιτίας του χρέους της με αποτέλεσμα η οικονομία της να λεηλατηθεί, σημειώνει το Forbes.
Παραθέτοντας απόσπασμα από δημοσίευμα του Reuters, ο αρθρογράφος επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν είναι το φτωχότερο μέλος της ΕΕ. Τα ποσοστά φτώχειας είναι υψηλότερα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αλλά η Ελλάδα δεν απέχει πολύ από την τρίτη θέση, με τα στοιχεία της Eurostat να δείχνουν πως το 22,2% του πληθυσμού, υπέφερε από σοβαρές υλικές στερήσεις το 2015.
Η λύση σήμερα είναι -όπως ήταν πάντα- ότι η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει, να πει στους δανειστές της πώς έχασαν τα χρήματά τους, να επαναφέρει τη δραχμή και τελικά να γνωρίσει μερική οικονομική ανάπτυξη. Όπως ακριβώς ανέκαμψε και η Ισλανδία που έκανε περίπου το ίδιο. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακή η αναφορά που κάνει το Telesur της Βενεζουέλας:
“Το ελληνικό βιοτικό επίπεδο έχει συρρικνωθεί καθώς η ανεργία, η φτώχεια, η ανισότητα και η σκληρή λιτότητα εξακολουθούν να ξηλώνουν το ήδη ξεφτισμένο
κοινωνικό ύφασμα της μεσογειακής χώρας”.
Και συμπληρώνει:
“Τώρα η ΕΕ και το ΔΝΤ απαιτούν από το ΣΥΡΙΖΑ να αποπληρώσει χρέος 7 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο ειδάλλως η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Το Telesur ρίχνει μια ματιά στο ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής φτώχειας που προκλήθηκε από τις αδηφάγες πολιτικές δανεισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αρπακτικών πιστωτών εντός της ΕΕ”.
“Αδηφάγες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και πιστωτές-αρπακτικά, ε”, διερωτάται το Forbes. O Worstall εξηγεί πως ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα αυξήθηκε πρόσφατα στα 12 αμερικανικά δολάρια το μήνα. Το επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα είναι 390 δολάρια το μήνα.