Η ισχυρή ένωση του προσωπικού της Παγκόσμιας Τράπεζας έκανε έκκληση για διεθνή αναζήτηση αντικαταστάτη του προέδρου Τζιμ Γιονγκ Κιμ, γεγονός που δείχνει «κρίση ηγεσίας» στην τράπεζα, τη στιγμή που ο ίδιος ξεκινά εκστρατεία για μια δεύτερη πενταετή θητεία.
«Ο κόσμος έχει αλλάξει και μαζί του πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς. Εκτός κι αν επανεξετάσουμε τους ‘κανόνες του παιχνιδιού’, ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας θα έρθει αντιμέτωπος με την πραγματική πιθανότητα να εξελιχθεί σε αναχρονισμό στη διεθνή σκηνή», υποστήριξαν οι ηγέτες της ένωσης προσωπικού σε επιστολή τους προς το συμβούλιο της τράπεζας και την οποία είδαν οι Financial Times.
Ο κ. Κιμ ορίστηκε πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2012 και η θητεία του λήγει τον επόμενο Ιούνιο.
Η θητεία του στην τράπεζα έχει δεχτεί πλήθος επικρίσεων, μεγάλο μέρος των οποίων ήρθαν από τους κόλπους της τράπεζας και σχετίζονται με μια δύσκολη αναδιάρθρωση που προώθησε. Ωστόσο ο πρώην ακτιβιστής και γιατρός έχει επίσης αναταράξει το ίδρυμα, πιέζοντάς το να εμπλέκεται πιο γρήγορα και δυναμικά σε κρίσεις που δεν αφορούν τις παραδοσιακές ευθύνες της τράπεζας, όπως ήταν το ξέσπασμα του Έμπολα το 2014 στη δυτική Αφρική.
Εξακολουθεί να απολαμβάνει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, του μεγαλύτερου μετόχου της τράπεζας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως την προεδρία του Κιμ στην Παγκόσμια Τράπεζα, περιλαμβανομένων των βημάτων που έκανε για τη θέσπιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε στους FT το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο επιβλέπει τη σχέση της Ουάσινγκτον με την τράπεζα.
Το συμβούλιο έχει ξεκινήσει ανεπίσημες διαπραγματεύσεις σχετικά με το πώς και το αν θα ορίσει εκ νέου τον κ. Κιμ για μια δεύτερη θητεία, και αναμένεται να συζητήσει τη διαδικασία πιο επίσημα σε μια συνάντηση αργότερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με αξιωματούχους της τράπεζας.
Πρόσωπα από το περιβάλλον του συμβουλίου τόνισαν ότι η διαδικασία μάλλον θα είναι παρόμοια με τα όσα συνέβησαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου η Κριστίν Λαγκάρντ ορίστηκε επικεφαλής για δεύτερη θητεία νωρίτερα φέτος. Εκεί, το συμβούλιο δέχθηκε προτάσεις για άλλους υποψήφιους για περιορισμένη χρονική περίοδο, πριν εγκρίνει την επανατοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ.
Ο κ. Κιμ τόνισε στο προσωπικό νωρίτερα φέτος ότι είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο να υπηρετήσει για δεύτερη θητεία, ωστόσο δεν έχει επιδιώξει επισήμως να πάρει και πάλι αυτή τη θέση. Έχει, πάντως, αναφέρει στα μέλη του συμβουλίου ότι θα ήθελε να υπηρετήσει άλλη μια θητεία, τόνισε πηγή από το περιβάλλον του συμβουλίου.
Στην επιστολή της, η ένωση υπαλλήλων επιχειρηματολογεί πως έχει έρθει ο καιρός να ηγηθεί της τράπεζας κάποιος που δε θα είναι Αμερικανός, όπως συνηθίζεται από τη δημιουργία της στο Μπρέτον Γουντς το 1944.
«Κηρύσσουμε τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας, της πολυπολιτισμικότητας, του διεθνούς ανταγωνισμού και της αξιοκρατίας. Δυστυχώς, καμία από αυτές τις αρχές δεν έχει εφαρμοστεί κατά τον καθορισμό των προηγούμενων προέδρων του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας», έγραψε η εκτελεστική επιτροπή της ένωσης. «Αντίθετα, έχουμε αποδεχθεί δεκαετίες παρασκηνιακών συμφωνιών, οι οποίες, δώδεκα συνεχόμενες φορές, οδήγησαν στην επιλογή ενός Αμερικανού άνδρα. Αυτό πρέπει να αλλάξει».
Επιχειρηματολόγησαν υπέρ «μιας διεθνούς πρόσκλησης για υποψήφιους» την οποία θα διαχειριστεί μια «αξιόπιστη επιτροπή αναζήτησης» που θα αναμιχθεί σε μια «διαδικασία διαφανών συνεντεύξεων και επιλογής».
Η επιστολή επικαλείται έρευνες του προσωπικού που έχουν καταδείξει χαμηλό ηθικό στην τράπεζα τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν «καταστήσει επώδυνα σαφές ότι ο όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας βιώνει μια κρίση ηγεσίας».
Μόνο το ένα τρίτο του προσωπικού που ερωτήθηκε «κατανοεί το πού μας οδηγεί η ανώτατη διοικητική ομάδα», σημειώνει το γράμμα. «Ακόμη λιγότεροι θεωρούν ότι η ανώτατη διοίκησή μας δημιουργεί κουλτούρα δεκτικότητας και εμπιστοσύνης».
Ανώτατοι αξιωματούχοι στην τράπεζα, επιμένουν ότι ο κ. Κιμ απολαμβάνει ευρύτερη υποστήριξη από το προσωπικό. Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας τόνισε ότι η συζήτηση σχετικά με την επανατοποθέτηση του κ. Κιμ από το συμβούλιο δεν είναι ασυνήθιστη, καθώς «συνηθίζεται οι εκτελεστικοί διευθυντές να ξεκινούν συζητήσεις επάνω στη διαδικασία, έξι μήνες με έναν χρόνο πριν λήξει η θητεία ενός προέδρου».
Εκπρόσωπος επικαλέστηκε επίσης την έγκριση από το συμβούλιο το 2011, «αρχών για ανοικτές, αξιοκρατικές και διαφανείς επιλογές προέδρων».
«Αυτές οι αρχές χρησιμοποιήθηκαν κατά την επιλογή του κ. Κιμ το 2012 και θα διέπουν την διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου», πρόσθεσε.
Παρά τις αρχές αυτές –και τις προσπάθειες να κληθούν ανώτατοι αξιωματούχοι από μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία και η Κίνα, στις τάξεις της ανώτατης διοίκησης της τράπεζας-, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ασκούν σημαντικό έλεγχο στην προεδρία της τράπεζας. Το αν θα επανατοποθετηθεί ή όχι ο κ. Κιμ, πιθανώς θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον.
Ωστόσο η ασυνήθιστη επιστολή του προσωπικού δείχνει ότι ο κ. Κιμ, ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Νότια Κορέα σε νεαρή ηλικία και εγκατέλειψε την προεδρία του Κολεγίου του Ντάρτμουθ προκειμένου να αναλάβει την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας, μάλλον θα αντιμετωπίσει μια «άγρια» εκστρατεία για δεύτερη θητεία.
Πέραν του προσωπικού, αντιμετωπίζει και τις επικρίσεις κάποιων ακτιβιστικών ομάδων, πολλές από τις οποίες αμφισβήτησαν μια ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα πρότζεκτς της τράπεζας, καθώς και επικρίσεις του δικτύου ενεργών απερχόμενων μελών της τράπεζας.
Ο Paul Cadario, πρώην ανώτατο στέλεχος στην τράπεζα που είναι τώρα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ανέφερε ότι θα είναι δύσκολο να οριστεί ξανά πρόεδρος ο κ. Κιμ, σε περίπτωση που το συμβούλιο προχωρήσει σε μια πραγματικά ανοικτή διαδικασία.
«Η ιστορία του δεν το δικαιολογεί», επεσήμανε ο κ. Cadario, κάνοντας λόγο για μια «πρόχειρη, χαοτική στρατηγική που εστιάζει στην υγεία» και την κακοδιαχείριση της αναδιοργάνωσης της τράπεζας.