Το μέλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup μοιάζει αβέβαιο, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, προσθέτοντας ότι ακούγονται ήδη δύο ονόματα για να τον διαδεχθούν, όμως προς το παρόν τίποτε δεν είναι σίγουρο καθώς και αυτές οι υποψηφιότητες είναι προβληματικές.
Η δεύτερη θητεία του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup ολοκληρώνεται την 1η Ιανουάριου 2018, όμως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εγκαταλείψει νωρίτερα τη θέση εξαιτίας των ολλανδικών εκλογών, εξηγεί η εφημερίδα.
Καθώς φαίνεται ότι ο τρέχων κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του Εργατικού Κόμματος (PvdA) στο οποίο ανήκει ο Ντάισελμπλουμ δεν θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία, ο νυν υπουργός Οικονομικών δεν
πρόκειται να διατηρήσει τη θέση αυτή.
Βάσει της Συνθήκης της Λισσαβόνας δεν προβλέπεται ότι επικεφαλής του Eurogroup πρέπει να είναι και υπουργός Οικονομικών στη χώρα του, όμως είναι αμφίβολο ότι ο Ντάισελμπλουμ θα έχει την υποστήριξη της μελλοντικής ολλανδικής κυβέρνησης, αλλά ούτε και των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη FAZ.
Ήδη μάλιστα ακούγονται δύο ονόματα για να αναλάβουν τη θέση του. Το πρώτο είναι του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος και το δεύτερο του Σλοβάκου ομολόγου του Πίτερ Κάζιμιρ.
Ο ντε Γκίντος είχε ήδη από το 2015 ελπίδες να αναλάβει την προεδρία του Eurogroup, όμως έχασε απέναντι στον Ντάισελμπλουμ. Τώρα η Ισπανία έχει εκφράσει την επιθυμία να συμβάλλει πιο ενεργά στη διαχείριση ΕΕ, ενώ ο Ισπανός υπουργός έχει και την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Όμως κανείς δεν πιστεύει πραγματικά ότι ο ντε Γκίντος έχει τις ικανότητες που απαιτούνται για το πόστο αυτό, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Ανάλογες είναι οι επιφυλάξεις και για τον Κάζιμιρ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα στο απόγειο της ελληνικής κρίσης είχε αναχθεί σε αγαπημένο παιδί των μέσων ενημέρωσης με τις προκλητικές απόψεις του και τα tweets του. Όμως επί του πρακτέου αν και έχει θέσει πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, δεν έχει φέρει εις πέρας καμία από τις προτάσεις του, επισημαίνει η FAZ.
Πάντως ο Κάζιμιρ εμφανίζεται να έχει κάποια πλεονεκτήματα έναντι του ντε Γκίντος και κυρίως το γεγονός ότι προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες.
Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να απαιτήσουν να λάβουν μια υψηλόβαθμη θέση στην ΕΕ, κυρίως μετά την αποχώρηση του Μάρτιν Σουλτς από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Υπό αυτό το πρίσμα όμως δεν φαίνεται εντελώς απίθανο να διατηρήσει τη θέση του ο Ντάισελμπλουμ, επίσης Σοσιαλδημοκράτης, σύμφωνα με τη FAZ.
Καθώς μάλιστα οι κυβερνήσεις στη Σλοβακία και την Ισπανία δεν μοιάζουν να είναι τόσο ισχυρές, δεν αποκλείεται, αν εκλεγούν πρόεδροι του Eurogroup, οι ντε Γκίντος και Κάζιμιρ να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα με τον Ολλανδό ομόλογό τους: να βρεθούν δηλαδή επικεφαλής των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης χωρίς οι ίδιοι να είναι πια υπουργοί Οικονομικών των χωρών τους.