Η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank δημοσίευσε σήμερα τη νέα έκδοση του μηνιαίου της δελτίου Regional Economics & Market Strategy Monthly, το οποίο περιέχει μια ενδελεχή ανάλυση των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων και τάσεων των οικονομιών και των χρηματοοικονομικών αγορών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έμφαση στις οικονομίες Βουλγαρίας, Κύπρου, Ρουμανίας και Σερβίας στις οποίες η Eurobank έχει στρατηγική παρουσία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μελέτη έχει τίτλο «Στοιχεία ΑΕΠ πρώτου τριμήνου 2016: ένα πολύ καλό ξεκίνημα για τις οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Τη σύνταξη της έκθεσης επιμελήθηκαν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας κος Ιωάννης Γκιώνης και η κα. Γαλάτεια Φωκά, με τη συνδρομή και συνεργατών
του Ομίλου στις επιμέρους χώρες.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕUROBANK, οι ανακοινώσεις των στοιχείων για τους ρυθμούς πραγματικής ανάπτυξης του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2016 επιβεβαίωσαν ένα δυναμικό ξεκίνημα για τις οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσα στο έτος.
Οι συγκριτικά χαμηλότερες σε ετήσια βάση διεθνείς τιμές ενέργειας διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις σε χαμηλά επίπεδα, ενισχύουν το διαθέσιμο
εισόδημα, παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κρατικούς προϋπολογισμούς. Αυτός ο παράγων, σε συνδυασμό με τις ακολουθούμενες επεκτατικές νομισματικές πολιτικές και τα εμφανώς χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι επίπεδα ανεργίας, συντελούν στη ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και στη διατήρηση ισχυρής αναπτυξιακής προοπτικής.
Στον αντίποδα, οι χρηματοοικονομικές αγορές των αναδυόμενων οικονομιών, μετά την πρόσφατη υπεραπόδοση που σημείωσαν, δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις νωρίτερα τον Ιούνιο.
Το επερχόμενο δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασίλειου στην ΕΕ υπήρξε καθοριστικός παράγοντας που επιβάρυνε το διεθνές επενδυτικό κλίμα. Από την άποψη αυτή, η ευφορία που προκάλεσαν οι προσδοκίες για χρονική μετατόπιση της αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) εξαιτίας των αδύναμων στοιχείων για την αγορά εργασίας τον Μάιο, αποδείχθηκε βραχυπρόθεσμη. Ακολούθως, παράγοντες που συνετέλεσαν στην ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών το αμέσως προηγούμενο διάστημα, όπως η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, η κάμψη των ανησυχιών για την πορεία επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας, το αδύναμο αμερικανικό δολάριο και η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, τέθηκαν στο περιθώριο.
Σε αντίθεση με τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που ήταν περισσότερο εναρμονισμένες με το διεθνές κλίμα, οι περιφερειακές χρηματιστηριακές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης βρέθηκαν σε θετικό έδαφος. Η χρηματιστηριακή αγορά της Βουλγαρίας βρέθηκε σε υψηλά πενταμήνου στα μέσα του Ιουνίου, η αντίστοιχη της Σερβίας και της Ρουμανίας βρέθηκαν σε ελαφρά θετικό έδαφος σε σχέση με τα επίπεδα πριν από ενάμιση μήνα περίπου, μεταξύ άλλων, και λόγω των καλύτερων του αναμενομένου μακροοικονομικών επιδόσεων των συγκεκριμένων οικονομιών το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, τα νομίσματα των οικονομιών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης σημείωσαν περαιτέρω απώλειες τον Ιούνιο καθώς η συνέχιση των επεκτατικών νομισματικών πολιτικών σε περιφερειακό επίπεδο δεν τα ευνοεί. Τα περιφερειακά ομόλογα σε τοπικό νόμισμα είχαν μεικτή απόδοση με κερδισμένα αυτά της Σερβίας και της Ρουμανίας.
Oι επιπτώσεις από ένα Brexit
Οι αναμενόμενες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη τον επόμενο Ιούνιο, κυρίως το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασίλειου στην ΕΕ και οι επαναληπτικές γενικές εκλογές στην Ισπανία, αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην απόδοση των αναδυόμενων αγορών την ερχόμενη περίοδο.
Στην περίπτωση που επικρατήσει η «παραμονή στην ΕΕ» πιθανόν να σημειωθεί ένα χρηματιστηριακό ράλι ανακούφισης στις αγορές των αναδυόμενων οικονομιών.
Ωστόσο, αν επικρατήσει «η αποχώρηση από την ΕΕ» τότε οι πιέσεις θα ενταθούν δεδομένου ότι δεν φαίνεται να έχει αποτιμηθεί επαρκώς το ενδεχόμενο αυτό στις αποτιμήσεις των χρεογράφων στις περιφερειακές αναδυόμενες αγορές της ευρύτερης περιοχής, προβλέπει η Eurobank.