Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας επιχείρησε να απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο 7ο τακτικό επαρχιακό συνέδριο του κόμματός του στην επαρχία Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε εχθρό, όποιον προσπαθήσει να κινηθεί με λόγια ή πράξεις εναντίον της Τουρκίας. «Όποιος με λόγια, πράξεις και στάση προσπαθήσει να διχάσει το έθνος μας, να διαμελίσει τη χώρα μας και να καταλύσει το κράτος μας, να ξέρει ότι είναι όλων μας ο μεγαλύτερος εχθρός», δήλωσε.
Μάλιστα σημείωσε ότι έχει χαλάσει τα παιχνίδια όλων στην περιοχή και κινείται σύμφωνα με τους στόχους του κι όχι με την κατεύθυνση που θέλουν οι άλλες δυνάμεις να έχει η Τουρκία. «Ματαιώνουμε ένα-ένα αυτά τα σενάρια και τα παιχνίδια τους. Τα χαλάσαμε στο Ιράκ, στη Συρία, στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, σε κάθε διεθνή πλατφόρμα. Τώρα αυτή η χώρα, μαζί με το έθνος της και το κράτος της, κινείται σύμφωνα με τους στόχους της κι όχι προς την κατεύθυνση που οι άλλοι την σπρώχνουν».
«Είμαστε όπου υπάρχει καταπίεση»
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι όσο και να λένε τι δουλειά έχει η Τουρκία σε κάθε χώρα, εκείνος θα είναι παρών όπου υπάρχει καταπίεση. Μάλιστα διαμαρτυρήθηκε ότι ως έθνος, αν και έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα δεινά της ιστορίας, κερδίζουν άλλοι.
«Τι μας λένε; Τι δουλειά έχετε εσείς εκεί; Εμείς όπου υπάρχει καταπίεση, είμαστε εκεί. Όπου υπάρχει κατοχή, εμείς δεν θα σώσουμε τα αδέλφια μας εκεί από αυτήν την κατοχή; Ή εμείς δεν θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας; Γιατί κάποιοι ενοχλούνται; Να μας συμπαθάνε. Είμαστε εκεί και θα είμαστε. Είμαστε εκείνοι που έχουν πονέσει, είμαστε εκείνοι που έχουμε χύσει αίμα, είμαστε εκείνοι που έχουμε χάσει παιδιά, αλλά νικητές είναι άλλοι. Πώς μπορούμε να ανεχτούμε κάτι τόσο στρεβλό;», αναρωτήθηκε.
Κατηγορεί την τριμερή του Μινσκ για εξοπλισμό της Αρμενίας
Για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε κατά τριών χωρών που απαρτίζουν την τριμερή του Μινσκ, λέγοντας ότι υποστηρίζουν και εξοπλίζουν ανοιχτά την Αρμενία.
«Ποιοι αποτελούν την τριμερή του Μινσκ; Η Αμερική, η Ρωσία, η Γαλλία … Ποιους υποστηρίζουν; Πήραν θέση δίπλα στην Αρμενία. Και παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη σε όπλα στους Αρμένιους; Παρέχουν», δήλωσε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «ενώ όλα αυτά γίνονται, οι Αζέροι αδελφοί μας βρίσκονται σε πολύ σοβαρό αγώνα ενάντια στους Αρμένιους. Γιατί δίνουν αυτόν τον αγώνα; Κάνουν αυτόν τον αγώνα για να σώσουν τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν από τους Αρμένιους. Τι πιο φυσικό από αυτό;».
Σειρά έργων σε 81 νομούς
Ο Τούρκος πρόεδρος εξήγγειλε και πάλι μία σειρά από έργα, που θα εκτελεστούν και στους 81 νομούς της χώρας.
«Θα εγκαινιάσουμε επίσημα 591 έργα, τα οποία ξεπερνούν τα 3,5 δισεκατομμύρια λίρες. Θα παρουσιάσουμε επίσης μια συνοπτική λίστα των επενδύσεών μας. Εύχομαι τα έργα και οι υπηρεσίες να είναι ήδη ευεργετικά», ανέφερε, προαναγγέλλοντας επισκέψεις και στις 81 επαρχίες που θα διεξαχθούν τα επαρχιακά συνέδρια του ΑΚΠ.
«Προκαλούμε όλη την ανθρωπότητα με τη δύναμή μας»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε το έθνος του, λέγοντας ότι τη δύναμή του για ό,τι κάνει την αντλεί από αυτό, ενώ παράλληλα δόξασε και τον Αλλάχ που τον έκανε ηγέτη ενός τέτοιου λαού.
«Το έθνος μας ήταν μαζί μας, αντισταθήκαμε στην κηδεμονία. Το έθνος μας ήταν μαζί μας καθώς επιτεθήκαμε σε τρομοκρατικές οργανώσεις και τους υποστηρικτές τους. Το έθνος μας ήταν μαζί μας την ώρα που οι συνωμότες που οργάνωσαν το πραξικόπημα κινήθηκαν εναντίον μας. Το έθνος μας ήταν μαζί μας όταν υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα, τους νόμους και τα συμφέροντά μας με θάρρος. Δεν διστάσαμε να προκαλέσουμε ολόκληρη την ανθρωπότητα με τη δύναμη που αντλούμε από το έθνος μας», ανέφερε προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει αυτοπεποίθηση που οφείλεται στην ευφυΐα και την υπομονή του έθνους της.
«Δεν θα δώσουμε στην Ευρώπη και την Αμερική το φυσικό αέριο»
Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί για την ευημερία της χώρας κι όχι για το εξωτερικό.
«Το φυσικό αέριο 405 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στο τεμάχιο του Σαγγάριου είναι αρκετά μεγάλη ποσότητα για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας για χρόνια. Το πλοίο μας, το Φατίχ, θα ξεκινήσει γεωτρήσεις σε ένα νέο οικόπεδο. Τί θα κάνει η Τουρκία με αυτόν τον πλούτο; Δεν πρόκειται να τον δώσουμε στην Ευρώπη και την Αμερική, όπως κάποιες χώρες στην περιοχή μας. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον πλούτο για την ευημερία και το μέλλον των 83 εκατομμυρίων μας», είπε.