Την δυνατότητα να κρατήσουν στα ταμεία τους οι επιχειρήσεις ένα ποσοστό της επιστρεπτέας προκαταβολής 3 που κυμαίνεται στο 30% – 40% δίνει και αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομικών. Όπως τονίζεται στην σχετική υπουργική απόφαση, επιχειρήσεις με τζίρο που μειώθηκε κατά 70% αλλά και όσοι απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και κράτησαν αμετάβλητες τις θέσεις εργασίας έχουν τη δυνατότητα να μην επιστρέψουν ένα σημαντικό μέρος του κρατικού δανείου που θα πάρουν μέσα από το νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.
Συγκεκριμένα παρέχεται δυνατότητα:
Επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς,
Επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Αυγούστου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 1η Αυγούστου 2021.
Για την πλήρωση της προϋπόθεσης του προηγούμενου εδαφίου, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν οι επιχειρήσεις κατά την 1η Αυγούστου 2020, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.
Μέσα στον Νοέμβριο θα ανοίξει και η δ’ φάση επιστρεπτέας προκαταβολής, με αρχικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ και με την ιδιομορφία ότι μέρος της – ενδεχομένως το 50% – θα είναι επιχορηγήσεις, δηλαδή όχι δάνεια, σε πληγείσες επιχειρήσεις, κυρίως στους δήμους που επλήγησαν από τον Ιανό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο 4ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα προβλέπει πως ένα σημαντικό μέρος τους κρατικού δανείου, της τάξης του 50% θα είναι μη επιστρεπτέο για κάποιες ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων. Ωφελούμενοι θα είναι, μεταξύ άλλων, οι επιχειρήσεις περιοχών στις οποίες το κράτος επέβαλε τοπικά lockdown και οι κλάδοι που υπέστησαν ιδιαιτέρως βαρύ πλήγμα, όπως ο πολιτισμός, οι μεταφορές ο τουρισμός η διοργάνωση εκθέσεων κ.α.
Μάλιστα, στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής. Επίσης θα λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου ενώ οι όροι του προγράμματος επανακαθορίζονται καθώς όπως αναγνωρίζουν αρμόδιες πηγές για πολλές επιχειρήσεις η επιβίωσή τους δεν είναι θέμα ρευστότητας υπό μορφή δανείου αλλά καθαρής μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Το μη επιστρεπτέο ποσοστό της βοήθειας που θα δοθεί στις κατηγορίες αυτές θα καθοριστεί σύντομα και η χορήγησή του δεν θα εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που ίσχυαν στους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος όπως για παράδειγμα η διατήρηση θέσεων εργασίας.