Σκληρή κριτική προς τους Ευρωπαίους εταίρους ασκεί με δημοσίευμά του ο Economist.
Συγκεκριμένα, τονίζει ότι πρέπει να σταματήσουν να υποκρίνονται ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% κατά μέσο όρο μέχρι το 2060.
Το βρετανικό περιοδικό καλεί τους Ευρωπαίους «να γίνει η διευθέτηση των οικονομικών της Ελλάδας μια και καλή», καθώς οι Έλληνες στις Eκλογές του Ιουλίου γύρισαν την πλάτη τους στον λαϊκισμό ψηφίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έχει υποσχεθεί μια υποσχέθηκε μια μεταρρυθμιστική πλατφόρμα.
Ακόμα, ο Economist σημειώνει ότι η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους σχεδιάστηκε για να δείχνει σκληρή ώστε να είναι ευχάριστη για τους ψηφοφόρους της βόρειας Ευρώπης, οι οποίοι μισούν την ιδέα της διάσωσης των νότιων, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι «αγρίως μη ρεαλιστική».
«Ήρθε η ώρα να σταματήσουν να προσποιούνται και να διευθετήσουν τα οικονομικά της Ελλάδας μια για πάντα», αναφέρει ακόμα ο Economist.
Στη συνέχεια προσθέτει πως υπάρχει λύση, καθώς όταν οι Έλληνες ψήφισαν τον Ιούλιο, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει υποσχεθεί μια πλατφόρμα μεταρρυθμίσεων, γύρισαν την πλάτη τους στον λαϊκισμό.
«Οι πιστωτές πρέπει να το λάβουν αυτό ως ένδειξη καλής πίστης. Θα πρέπει επίσης να θέσουν έναν νέο στόχο – ότι σε αντάλλαγμα για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μια διαγραφή χρέους αρκετά μεγάλη ώστε να της επιτρέψει να εξυπηρετεί τα χρέη της χωρίς απαιτείται πρωτογενές πλεόνασμα», προσθέτει το δημοσίευμα.