Αρνητικό ισοζύγιο εργασίας με απώλεια 5,1 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας προκύπτει από τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Σε αυτό το συμπέρασμα προχώρησε έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου του ECDL του κορυφαίου δηλαδή φορέα πιστοποιήσεων επαγγελματικών κι άλλων δεξιοτήτων στον κόσμο. Με αφορμή τον εορτασμό 20 ετών από την ίδρυση του φορέα που και στη χώρα μας πραγματοποιεί μεγάλη επιτυχία αποδεικνύεται πως στα προσεχή πέντε χρόνια 7,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν όταν ταυτόχρονα θα προκύψουν 2 εκατομμύρια θέσεις για εργαζόμενους στην ψηφιακή τεχνολογία.
Ως “Επαγγέλματα του Μέλλοντος” σαφώς ορίστηκαν αυτά που αφορούν σε δεξιότητες υψηλής τεχνολογίας και κατάρτισης, όπως προγραμματιστές, data analysts κ.α., αναφέρει το newmoney.
Όπως τονίστηκε στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα με παρουσία 300 κορυφαίων στελεχών στο διεθνές σύστημα του ECDL τα πάντα θα εξελιχθούν ψηφιακά, θέσεις εργασίας θα καταλαμβάνονται από ρομπότ αντί ανθρώπων και γενικότερα ζούμε την ενδιάμεση φάση μιας τεχνολογικής επανάστασης.
Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, για μια ακόμη φορά πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS)του φορέα δηλαδή CEPIS αναδείχθηκε ο Έλληνας κ. Βύρων Νικολαΐδης, ο οποίος επανεξελέγη ως το 2020 από 30 χώρες, αναλαμβάνοντας εκ νέου τα ηνία του. Το CEPIS είναι το κορυφαίο όργανο στην Ε.Ε για την Πληροφορική. Εκπροσωπεί περισσότερους από μισό εκατομμύριο Πληροφορικούς από 32 χώρες με πρωταρχικό σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλη την Ευρώπη.
Όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης “οι συνολικές θέσεις απασχόλησης προβλέπεται να συρρικνωθούν, καθώς πολλές θα αντικατασταθούν από ρομπότ ή άλλα αυτόματα συστήματα, ενώ νέες εφαρμογές για smartphones θα εκτελούν εργασίες που σήμερα απαιτούν την ενασχόληση ανθρώπων. Στα επόμενα χρόνια πάνω από το 50% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού θα εργάζεται σε υπηρεσίες με άμεση ή έμμεση σχέση με την Πληροφορική”.
Η «θύελλα» που αναμένεται να φέρουν οι νέες τεχνολογίες στην αγορά εργασίας σε 15 από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια, θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 5,1 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από τον κατασκευαστικό τομέα, την ενέργεια και τα χρηματοοικονομικά, ενώ μεγάλο “πλήγμα” θα δεχθεί και ο τομέας της Υγείας, κυρίως λόγω της τηλεΪατρικής.
Στο πλαίσιο του παγκοσμίου συνεδρίου, απονεμήθηκαν και τα ECDL Best Practices Awards 2017 . H χώρα μας , δια του παγκόσμιου φορέα πιστοποιήσεων προσώπων Peoplecert πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οποίου είναι ο κ. Νικολαΐδης, διακρίθηκε με το 2ο βραβείο για το σχεδιασμό προτάσεων στην κατηγορία Marketing. Ο όμιλος PEOPLECERT έχει πιστοποιήσει στην Ελλάδα περισσότερους από 600.000 νέους σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες ΕCDL και διενεργεί εκατομμύρια εξετάσεις σε 165 χώρες.