Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις! Δεν έχουν περάσει καλά- καλά δύο μήνες από την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και στις ΔΟΥ, ετοιμάζονται για τα ραβασάκια του 2017!
Από το τέλος Ιανουαρίου, μέχρι και τα μέσα Απριλίου, οι εφορίες, δεν είχαν προγραμματισμένες απαιτήσεις από τα φυσικά πρόσωπα (εκτός από τις μηνιαίες δόσεις ρυθμισμένων οφειλών) και το σύστημα είχε ηρεμήσει προσωρινά.
Όμως από τα μέσα Απριλίου, το σύστημα ανοίγει και πάλι και οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις του 2017, που θα αφορούν τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2016. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, οι δηλώσεις θα πρέπει να γίνουν το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου.
Αμέσως μετά ξεκινά για ακόμα μία χρονιά η γνωστή ιστορία, των τριών ισόποσων, διμηνιαίων δόσεων για τον φόρο εισοδήματος. Αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί από το τέλος Ιουλίου σε τρεις δόσεις (Ιούλιος – Σεπτέμβριος – Νοέμβριος).
Οι σαρωτικές ανατροπές του 2017 σε φόρους και τέλη
Οι φόροι αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, με 2,5 δις ευρώ επιπλέον φόρους που το Δημόσιο θα ζητήσει από 6 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Οι επιβαρύνσεις έρχονται από:
• Αύξηση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 15%.
• Επιβολή τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας ύψους 5%.
• Επιβολή φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.
• Επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ.
• Αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου των τσιγάρων.
• Αύξηση του ΕΦΚ αμόλυβδης βενζίνης από 670 σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.
• Αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων από 330 σε 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.
• Αύξηση του ΕΦΚ υγραερίων (LPG) που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων από 330 σε 430 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα.
Το πικρό ποτήρι του ΕΝΦΙΑ
Δίχως αλλαγές, αναμένεται και φέτος, ο ίσως πιο άδικος φόρος στην Ελλάδα. Οι μηνιαίες ισόποσες δόσεις, θα ξεκινήσουν να πληρώνονται από τον Σεπτέμβριο η 1η και θα κληθούν να πληρώσουν την 5η (και τελευταία) τον Ιανουάριο. Αν και αναμένεται να βεβαιωθούν φόροι ύψους 3,5 δις ευρώ, ο εισπρακτικός στόχος, θα μείνει στα 2,65 δις ευρώ. Ως βάση υπολογισμού, θα παραμείνουν οι ίδια υψηλές αντικειμενικές αξίες, οι ίδιοι συντελεστές και οι ίδιες κλίμακες.
Ο ΕΝΦΙΑ, δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού θα κληθούν να πληρώσουν και μεγαλύτερους φόρους για τα ενοίκια που εισπράττουν. Αυτό, γιατί έχουν αυξηθεί οι συντελεστές φορολόγησης των ενοικίων (για το 2016). Οι αλλαγές είναι ως εξής:
• 15% (από 11%) για ποσά έως 12.000 ευρώ,
• 35% (από 33%) από 12.001 έως και 35.000 ευρώ
• 45% (από 33%) από 35.001 ευρώ και άνω.
Τέλη Κυκλοφορίας
Αν και οι μνήμες από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2017, είναι ακόμα νωπή στη μνήμη των ιδιοκτητών Ι.Χ., στο υπουργείο Οικονομικών, άρχισαν να επεξεργάζονται σενάρια αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας για το 2018. Σύμφωνα με τους αρμοδίους οι αλλαγές θα έχουν στόχο τα τέλη να γίνουν πιο δίκαια, αφού ο κυβισμός και οι ρύποι δεν θα είναι πλέον τα μόνα κριτήρια που θα διαμόρφωσης των τελών, αλλά θα θεσπιστούν και κριτήρια παλαιότητας και εμπορικής αξίας.
Οι μεγάλοι χαμένοι, Μισθωτοί- Αγρότες -Ελεύθεροι επαγγελματίες!
Πιο πικρό θα είναι το ποτήρι των νέων φόρων για τους μισθωτούς που έχουν και παράλληλη δραστηριότητα ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Το εισόδημα από μπλοκάκι αντί για ξεχωριστή φορολόγηση, θα προστίθεται και θα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών.
Αυτό σημαίνει ότι θα ανεβάζει την φορολογική κλίμακα και μπορεί να φορολογείται ακόμη και με 45% αντί του 33% (2016).
Οι αγρότες γίνονται μισθωτοί!
Τουλάχιστον στα μάτια της εφορίας, αφού όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 22.000 ευρώ και πάνω θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτό σημαίνει, πιο τσουχτερή φορολογία, αφορολόγητο έως 8.636 ευρώ και συντελεστές που αναλόγως το ύψος των εισοδημάτων τους μπορεί να φτάσουν έως το 45%. Μία σημαντική αύξηση, έναντι του φιξ συντελεστή 13%, που πλήρωναν μέχρι και πέρσι.
Ένα φόρο πριν και ένα φόρο μετά θα πληρώσουν οι Ελεύθεροι επαγγελματίες! Αυτό γιατί η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε στο 100% (από 75%). Παράλληλα ενεργοποιείται η νέα φορολογική κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, με μεγάλους χαμένους, όσοι έχουν εισόδημα άνω των περίπου 33.000 ευρώ.