Eκχώρηση ακινήτων στο δημόσιο αντί εξόφληση οφειλών (παραδείγματα)

Μια σειρά από προβλήματα καλείται να λύσει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την εφαρμογή της διάταξης του 2014 που επιτρέπει την εκχώρηση ακινήτων στο δημόσιο από φορολογούμενους οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν φόρο κληρονομιών.

Τη σχετική εξαγγελία για την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα ξεκινήσει η παροχή της δυνατότητας αυτής στους φορολογούμενους έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης στη Βουλή.

Σύμφωνα με την έως τώρα προεργασία που έχει γίνει από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών:

– Η δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων στο δημόσιο θα γίνεται μόνο για την πληρωμή φόρων κληρονομιάς προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μαζικής αποποίησης κληρονομιών που έχει εκδηλωθεί.

– Τα ακίνητα θα γίνονται δεκτά στην αντικειμενική τους αξία, αυτή δηλαδή που ορίζει και το δημόσιο προκειμένου να υπολογίσει τους διάφορους φόρους.

– Στις περιπτώσεις θετικής διαφοράς μεταξύ οφειλόμενου φόρου και αξίας του ακινήτου θα γίνεται συμψηφισμός και το υπόλοιπο θα μπορεί να μεταφερθεί στο μέλλον για εξόφληση νέων φορολογικών οφειλών. Μάλιστα το σχετικό υπόλοιπο θα είναι μεταβιβάσιμο και από γονείς σε παιδιά.

– Δεκτά για εκχώρηση θα γίνονται μόνο ακίνητα με δυνατότητα αξιοποίησης για το δημόσιο, όπως για παράδειγμα αυτά που μπορούν να στεγάσουν υπηρεσίες.

Παγώνει και πάλι ο φόρος υπεραξίας
Στο μεταξύ προς νέα αναστολή εφαρμογής πηγαίνει ο φόρος υπεραξίας ακινήτων που θεσπίστηκε το 2013 αλλά για τεχνικούς λόγους έχει ανασταλεί. Την νέα αναστολή προανήγγειλε χθες ο κ.Αλεξιάδης.

Ο φόρος, υπενθυμίζεται, ότι υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της υπεραξίας που αποκομίζει ο πωλητής του ακινήτου. Η αναστολή ισχύει σήμερα έως και το τέλος του έτους και πρόκειται να παραταθεί για τουλάχιστον ένα έτος ακόμη.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Φορολογία