Την ώρα που ο Πρωθυπουργός υποστήριζε από την ΔΕΘ ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην ρύθμιση του χρέους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης «κούρεψε» τις ελπίδες, μεταθέτοντας τις όποιες ελπίδες για το 2018.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε το θέμα και επικαλούμενη τις δηλώσεις Δραγασάκη σημειώνει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «ανέδειξε άλλο ένα από τα ψέματα του κ. Τσίπρα».
Η Νέα Δημοκρατία, υπενθύμισε την απάντηση του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ όπου, απαντώντας σε ερώτηση για τη ρύθμιση του χρέους, υποστήριζε ότι “είμαστε πιο κοντά από ποτέ” και πρόσθετε ότι “δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα, που έχει κάνει τόσο σκληρή προσαρμογή”.
«Σήμερα, ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, υποστήριξε ότι “ακόμα και να έχουμε πολύ ευνοϊκά πράγματα, μιλάμε για μια εξ ορισμού διαδικασία, που πάει πέρα από το 2018”. Και πρόσθεσε: “Παράλληλα οι διαδικασίες μπορεί να είναι μακροχρόνιες, δηλαδή, δεν είναι βέβαιο ότι θα τελειώσει γρήγορα το θέμα του χρέους”. Ο κ. Δραγασάκης ανέδειξε άλλο ένα από τα ψέματα του κ. Τσίπρα» αναφέρει η ΝΔ.
Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η βιωσιμότητα του χρέους, μετά τα εγκληματικά λάθη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι ένας εθνικός στόχος» τον οποίο «αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει, καθώς δεν διαθέτει την αξιοπιστία που απαιτεί μια τέτοια διαπραγμάτευση».
Τι είπε ο Δραγασάκης
Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Δραγασάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει μεγάλη απομείωση του χρέους όσο αντιμετωπίζουν υψηλό χρέος οι χώρες που τη δανείζουν.
Ετκίμησε μάλιστα, ότι η διαδικασία για το χρέος «θα πάει πέρα από το 2018». Ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για την «απομείωση του χρέους» είπε ότι λόγω των υψηλών χρεών που αντιμετωπίζουν και οι άλλες χώρες πρέπει να επιδιωχθεί μια πανευρωπαϊκή λύση, η οποία θα είναι ριζική.
«Στο θέμα του χρέους διατηρώ τις απόψεις μου ότι οι χρεωπιστωτές μας είναι κι αυτοί δανεισμένοι. Εμείς χρωστάμε σε Ισπανία και Πορτογαλία για παράδειγμα, άρα δεν θεωρώ εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους χωρίς να μειωθεί και το δικό τους. Συνεπώς, πρέπει να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε τώρα, να έρθουμε στο επίπεδο των άλλων και να διεκδικήσουμε μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση χρέους για να είναι ίδια για όλους και ριζική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρότεινε επίσης ως έναν τρόπο να μπει φρένο στην επανάληψη του φαινομένου διόγκωσης του χρέους, ενόψει της Συνταγματικής αναθεώρησης να ενταχθεί στο Σύνταγμα διάταξη, η οποία θα προβλέπει ένα «όριο χρέους», δίνοντας ως παράδειγμα το Εκουαδόρ που έχει υιοθετήσει την εν λόγω πρόβλεψη και το κοινοβούλιο καθορίζει δια νόμου το ποσοστό.
Μαξίμου: Δεν είναι κακή προσέγγιση
Το μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε εμφανώς αμήχανα στην δημόσια τοποθέτηση Δραγασάκη, και χρειάστηκε να περάσουν πέντε ώρες σχεδόν μέχρι να βγει μια «διαρροή» προς τα ΜΜΕ η οποία υποστήριζε πως «δεν υπάρχει καμία αντίφαση» μεταξύ των όσων είπε ο Πρωθυπουργός και ο κ. Δραγασάκης. «Δεν θεωρούμε κακή προσέγγιση» πρόσθεταν αναφερόμενοι στην δήλωση Δραγασάκη εκτιμώντας ότι «από τη στιγμή που υπάρχουν και άλλες χώρες χρεωμένες και άρα πρέπει να υπάρξει συνολική ρύθμιση για όλες».
Η ΝΔ έβαλε μπροστά «τη γνωστή μέθοδο της μονταζιέρας»
Για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων κατηγορεί τη ΝΔ ο Γιάννης Δραγασάκης, μετά την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την οποία σχολίασε τα όσα ανέφερε για το δημόσιο χρέος ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, σήμερα το πρωί, στη Βουλή.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης σημειώνεται ότι ο κ. Δραγασάκης «τόνισε με απόλυτη σαφήνεια είναι ότι διεκδικούμε άμεσα ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος, με βάση την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016. Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από την πάγια θέση μας, δηλαδή από την προσπάθεια να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο με άλλες χώρες, ώστε να προωθήσουμε ριζική και οριστική πανευρωπαϊκή λύση για το χρέος, τόσο το ελληνικό όσο και των άλλων κρατών».
Σ’ αυτή τη βάση η αντιπροεδρία κατηγορεί τη ΝΔ ότι «για μια ακόμη φορά, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, διαστρεβλώνοντας με τη γνωστή μέθοδο της «μονταζιέρας».