Αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να κοστίσει στη Γερμανία μέχρι και 45 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2017 λόγω του πλήγματος που θα δεχθούν οι εξαγωγές, όπως σημειώνει η DZ Bank σε σημερινή της έκθεση.
Η Βρετανία μετρά αντίστροφα τις ημέρες για το δημοψήφισμα για το “Ναι” ή για το “Όχι” στην Ε.Ε στις 23 Ιουνίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως οι ψηφοφόροι είναι διχασμένοι μέχρι στιγμής.
“Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται για τη γερμανική οικονομία, η Βρετανία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της”, σημειώνει η οικονομολόγος της DZ Bank, Monika Boven.
Αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., η γερμανική οικονομία θα αρχίσει να αισθάνεται τις επιπτώσεις άμεσα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπως σημειώνει η Boven.
Σε αυτή την περίπτωση, η γερμανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 1,4% το 2016, αντί της τρέχουσας πρόβλεψης της DZ για 1,8% ανάπτυξη, και 0,5% το 2017 αντί του 1,7% που θα σημείωνε σε περίπτωση παραμονής στην Ε.Ε.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα αυξηθεί κατά 1,7% αυτό το έτος και 1,5% το επόμενο έτος και δεν έχει δημοσιεύσει ξεχωριστές εκτιμήσεις σε περίπτωση Brexit.
Δεδομένου ότι η ετήσια παραγωγή της Γερμανίας αγγίζει τα 3 τρις ευρώ, οι εκτιμήσεις της DZ Bank για την μετά-Brexit εποχή, τοποθετούν το “χτύπημα” στη γερμανική οικονομία στα 45 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.
“Σε ένα σενάριο κρίσης λόγω Brexit, περιμένουμε ακόμα και μικρή ύφεση στη Γερμανία στο τέλος του έτους”, προσθέτει η Boven.
Πέρυσι oι γερμανικές εξαγωγές στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 13% στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει σημειωθεί ποτέ.
Σύμφωνα με την Boven, η βρετανική αγορά είχε βοηθήσει στη σταθεροποίηση της γερμανικής οικονομίας σε μια εποχή που το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον ήταν δύσκολο, έτσι ο εξαγωγικός τομέας θα πληγεί άμεσα και βαριά αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.