Ο Ιταλός υφυπουργός Σκαλφαρότο δεν πιστεύει σε κατάρρευση της Ιταλίας αν επικρατήσει το “όχι” στο δημοψήφισμα. Εκτιμά μάλιστα ότι ο Ρέντσι είναι πιθανό να μην παραιτηθεί, αλλά να αποταθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Για τον Ιταλό υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Ιβάν Σκαλφαρότο το κίνητρο για το δημοψήφισμα στην Ιταλία ήταν η επιθυμία για περισσότερη πολιτική σταθερότητα. Δεν συμμερίζεται τους φόβους για κατάρρευση της ιταλικής οικονομίας σε περίπτωση επικράτησης του “όχι” και σχετικοποιεί το μήνυμα- απειλή του Ιταλού πρωθυπουργού στο κόμμα του (PD) ότι αν πέσει ο Ρέντσι, πέφτει η Ιταλία, πέφτει η Ευρώπη.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό DLF ο Ιταλός υφυπουργός τονίζει: “Ένα “όχι” δεν θα φέρει τη συντέλεια του κόσμου. Θα αποτελούσε ωστόσο μια χαμένη ευκαιρία για την Ιταλία, να εκσυγχρονίσει το Σύνταγμα της χώρας έτσι ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις των καιρών. Δεν νομίζω ότι σε περίπτωση ενός “όχι” θα κατέρρεε η Ιταλία. Η ιταλική οικονομία θα παραμείνει μια από τις ισχυρότερες του κόσμου και η Ιταλία μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι θα χάναμε τη δυνατότητα να γίνουμε μια καλύτερη και πιο δυνατή χώρα”.
Στον δυτικό κόσμο υπάρχει οργή κατά του κατεστημένου
Στο ερώτημα αν τα σενάρια κατάρρευσης της Ιταλίας, που προέρχονται ακόμα και μέσα από το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι, είχαν εν τέλει ως μόνο στόχο τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων ο ιταλός υφυπουργός απαντά: “Το μοναδικό κίνητρο ήταν περισσότερη πολιτική σταθερότητα, η οποία είναι ζητούμενο τόσο των Ιταλών πολιτών, όσο και των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει να διαχειριστούμε ένα αίσθημα διαμαρτυρίας, το οποίο ωστόσο δεν είναι καθαρά ιταλικό πρόβλημα. Τους τελευταίους μήνες ζήσαμε το Brexit και το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι στον δυτικό, τουλάχιστον, κόσμο υπάρχει μια οργή κατά του κατεστημένου”.
Παρά τις απειλές του Ιταλού πρωθυπουργού για παραίτηση αν επικρατήσει το “όχι”, ο Ιβάν Σκαλφαρότο εκφράζει αμφιβολίες αν ο Ματέο Ρέντσι θα έφθανε μέχρι αυτό το σημείο: “Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν ο Ιταλός πρωθυπουργός πήγαινε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και τον παρακαλούσε να αποφασίσει εκείνος τι είναι καλύτερο για τη χώρα. Έτσι συνηθίζεται σε καιρούς πολιτικών κρίσεων. Μόνο όμως ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να απαντήσει τι θα πράξει σε περίπτωση ενός “όχι”. Αυτή είναι μονάχα η προσωπική μου εκτίμηση”.