«Χάλκινο μετάλλιο» στο ακριβό πάρκινγκ παίρνει η Αθήνα, όπως προκύπτει από συγκριτική έρευνα μεγάλης εταιρίας mobility services. 5,70 ευρώ στοιχίζει κατά μέσο όρο μία ώρα στάθμευσης στην Αθήνα, μόλις 2 ευρώ στο Μονακό.
Τη σχετική μελέτη υπογράφει η εταιρία Ubeeqo και δημοσιεύει η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου. Σύμφωνα με την έρευνα, πιο ακριβή πόλη της Ευρώπης για πάρκινγκ αναδεικνύεται το Λονδίνο, όπου μία ώρα στοιχίζει κατά μέσο όρο 10,40 ευρώ. Αυτό οφείλεται βέβαια και στην στοχευμένη πολιτική που ακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια οι τοπικές αρχές, με στόχο εξοβελίσουν τα αυτοκίνητα από το κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Στη δεύτερη θέση είναι η Στοκχόλμη με 7,80 ευρώ. Ακολουθεί η Αθήνα, όπου μία ώρα πάρκινγκ στοιχίζει, παρά την κρίση, 5,70 ευρώ κατά μέσο όρο. “Στην τρίτη θέση έρχεται μία πόλη, την οποία δεν θα περιμέναμε τόσο ακριβή” σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
Φθηνότερο είναι το πάρκινγκ στο Παρίσι, καθώς στοιχίζει 4,30 ευρώ κατά μέσο όρο, αλλά και στο πλούσιο Μονακό, όπου η “ταρίφα” είναι μόλις δύο ευρώ. Ευχάριστη έκπληξη οι πόλεις της Ελβετίας, καθώς μία ώρα πάρκινγκ στοιχίζει 2,90 ευρώ στη Ζυρίχη και 2,10 ευρώ στη Γενεύη. Πάντως οι πιο φθηνές πρωτεύουσες της Ευρώπης είναι το Βουκουρέστι και η Σόφια με 60 και 80 λεπτά την ώρα, αντιστοίχως. Από τις ανατολικοευρωπαϊκές πόλεις, οι πιο “τσιμπημένες” είναι η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, αλλά και το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου οι οδηγοί είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν δύο ευρώ την ώρα για πάρκινγκ, δηλαδή διπλάσιο ποσό από το αντίστοιχο στη Βαρσοβία.
Γερμανική “πρωτιά” στην ακρίβεια για το Μόναχο
Όσο για τη Γερμανία, φαίνεται ότι το ειδυλλιακό Μόναχο δεν διαθέτει μόνο τα πιο ακριβά ακίνητα σε όλη τη χώρα, αλλά και το πιο ακριβό πάρκινγκ: μία ώρα στοιχίζει κατά μέσο όρο 4,20 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο στη Βερολίνο (μόλις 2 ευρώ). Έτσι, το Μόναχο είναι η μοναδική πόλη της Γερμανίας που “κερδίζει” μία θέση στην πρώτη δεκάδα των πιο ακριβών προορισμών για πάρκινγκ. Στο Αμβούργο οι οδηγοί πληρώνουν 2,70 ευρώ για μία ώρα στάθμευσης και στην Κολωνία 2,30 ευρώ.
Εξυπακούεται ότι όλα τα στοιχεία απεικονίζουν απλώς τον μέσο όρο. Σε όλες τις πόλεις υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις και μπορεί κάποιος να αναγκαστεί να πληρώσει περισσότερα χρήματα από τον μέσο όρο, αλλά και πολύ λιγότερα, αν “το ψάξει” λίγο. Ως παράδειγμα αναφέρεται το Αμβούργο: στην περιοχή Jungfernstieg, αγαπημένο σημείο συνάντησης για βόλτα και καφέ, η στάθμευση για μία ώρα στοιχίζει 4 ευρώ. Στην περιοχή Holzdamm, περίπου 1.000 μέτρα πιο μακριά, ακριβώς η ίδια υπηρεσία χρεώνεται 50% φθηνότερα, δηλαδή μόλις 2 ευρώ.