Άρχισαν σήμερα το πρωί στο Μπάρι οι εργασίες του G7 των υπουργών Oικονομικών, με επίσημα στα κύρια θέματα συζήτησης την ανάπτυξη και την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τη διεθνής φορολόγηση.
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα που ετοίμασε η ιταλική προεδρία και ο υπουργός Oικονομικών της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, αλλά είναι ένα θέμα που συζητείται στις διμερείς επαφές. «Το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε στο περιθώριο της συνόδου», δήλωσε ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Ο γερμανός υπουργός εξήγησε ότι η όλη γραμμή, είναι εκείνη που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016.
Προφανώς, οι πρώτες επαφές και ζυμώσεις έγιναν ήδη χθες βράδυ, στη συναυλία που παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο και στο επίσημο δείπνο που ακολούθησε, αναφέρει το newmoney.
Στόχος η ελάφρυνση του χρέους αλλά…
Παράλληλα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστόν Λαγκάρντ, όμως, τονίζει:
«H θέση μας για την Ελλάδα δεν άλλαξε. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με στόχο το πακέτο αυτό ελάφρυνσης του χρέους και δεν υπάρχει ακόμη αρκετή σαφήνεια πάνω στο όλο θέμα. Ελπίζουμε πάντως οι ευρωπαϊκές αρχές να συνεχίσουν να εργάζονται με αυτό τον στόχο».
Οι ανταλλαγές απόψεων στο περιθώριο της Συνόδου θα συνεχισθούν μέχρι αύριο το μεσημέρι αν και δεν αναμένεται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να υπάρξει κάποια οριστική απόφαση. Μεγάλη εντύπωση πάντως προκάλεσε στην Ιταλία η δήλωση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας La Repubblica, Κάρλο Ντε Μπενεντέττι, με αναφορά στη Γαλλία και όχι μόνον. «Πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα διαλέξει ως πρωθυπουργό, την Κριστίν Λαγκάρντ», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο ισχυρός Ιταλός επιχειρηματίας.