Περισσότερη ευαισθησία για τους μουσουλμάνους στον δημόσιο διάλογο, αλλά και μεγαλύτερη προστασία από τις αρμόδιες αρχές επιθυμεί ο Σαντίκ Αλ Μουσλί, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων της Γερμανίας (ZMD).
Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), επισημαίνει: “Γνωρίζουμε ότι στην κοινωνία μας έχει ενταθεί ο φόβος και η εχθρότητα απέναντι στο Ισλάμ. Γνωρίζουμε ότι στη δημόσια συζήτηση κάποια όρια είναι δυσδιάκριτα και η ευπρέπεια έχει εκλείψει. Πολλοί επηρεάζονται από όλα αυτά. Και δεν αποκλείεται να συμβούν παρόμοια πράγματα ακόμη κι εδώ σε εμάς, στη Γερμανία, Θεός φυλάξοι”.
Η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση δεν είναι εύκολη. Τί θα έπρεπε να γίνει από τη στιγμή που ο δράστης συντάσσει ένα μανιφέστο του μίσους με ακραίες αντιμεταναστευτικές θέσεις; Είναι καλύτερα να το αποσιωπήσουμε για να αποτρέψουμε πιθανούς μιμητές; Ή να το δημοσιοποιήσουμε για να δείξουμε τον παραλογισμό της υπόθεσης;
Η απάντηση του Αλ Μουσλί: “Αυτό που είναι σημαντικό, νομίζω, είναι να εκλείψουν κάποιες συμπεριφορές στην κοινωνία, να αντιληφθούν οι ακροδεξιοί και όσοι συμπορεύονται μαζί τους ότι η κυβέρνηση, οι πολιτικοί, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οι άνθρωποι του πνεύματος παίρνουν θέση δημόσια υπέρ των μουσουλμάνων και λένε: είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την κοινωνία, δεν θα επιτρέψουμε διακρίσεις ή επιθέσεις απέναντι σε μειονότητες. Είναι μία σημαντική δημόσια τοποθέτηση, την οποία και χρειαζόμαστε…”.
Φόβος και ανασφάλεια προκαλούν στερεότυπα
Ο Σαντίκ Αλ Μουσλί εκτιμά ότι δεν επαρκούν οι- σαφείς και ομόφωνες, είναι η αλήθεια- εκδηλώσεις οδύνης και συμπαράστασης μετά το μακελειό της Νέας Ζηλανδίας. Υποστηρίζει ότι τα εξτρεμιστικά στοιχεία πρέπει να απομονωθούν, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν ευθύνες και στα μέσα ενημέρωσης, τις οποίες πάντως δεν προσδιορίζει με ακρίβεια:
“Έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχουν κάποιες καταστάσεις και κοινωνικά ζητήματα για τα οποία γίνεται λόγος και στα μέσα ενημέρωσης, και σωστά γίνεται λόγος στα μέσα ενημέρωσης, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετωπίζουμε μπορεί να προκαλέσει φόβο και ανασφάλεια στον κόσμο, στον κοινό θνητό που δεν έχει και ιδιαίτερη εξειδίκευση με τέτοια θέματα και κάπου εκεί αρχίζει να επιβαρύνεται η σχέση του με τον μουσουλμάνο γείτονά του, με τον μουσουλμάνο συνάδελφό του.
Και τότε μπορεί να γίνει επιρρεπής σε ακροδεξιούς καθοδηγητές που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις και του λένε κοίτα, γι αυτό μισούμε κι εμείς τους μουσουλμάνους…”
Αλλά σημαίνει αυτό ότι κάποιες συμπεριφορές πρέπει να είναι υπεράνω κριτικής; Η εκτίμηση του Σαντίκ Αλ Μουσλί είναι η εξής: “Δεν λέω ότι δεν πρέπει να ασκούμε κριτική, φυσικά, κι εγώ ασκώ κριτική. Όμως αυτή η κριτική πρέπει να γίνεται με σεβασμό, όχι μόνο απέναντι στο Ισλάμ, αλλά και γενικότερα απέναντι στην έννοια της θρησκείας”.
Ο δράστης της Νέας Ζηλανδίας θέλησε να αναρτήσει την επίθεση στο Facebook για να βρει μιμητές, λέει ο Σαντίκ Αλ Μουσίλι, υπενθυμίζοντας πως την ίδια τακτική ακολουθούν οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το “Ισλαμικό Κράτος”. Η Νέα Ζηλανδία είναι μία ανοιχτή κοινωνία, η οποία μάλλον δεν ήταν προετοιμασμένη για ένα τέτοιο χτύπημα.
Και αυτό ακριβώς, υποστηρίζει, προκαλεί ανησυχία ότι μία παρόμοια επίθεση θα μπορούσε να εκδηλωθεί ακόμα και στη Γερμανία.
“Έχω δει κι εγώ ο ίδιος πολλές επιθέσεις σε τζαμιά”, επισημαίνει. “Σήμερα η επίθεση γίνεται με μπογιά, με εμπρηστικό υλικό ή με μια γουρουνοκεφαλή, αύριο μπορεί να γίνει και με κάτι άλλο…”