Το χρέος της Ελλάδας είναι πιθανό να φτάσει ακόμη και στο 258,3% του ΑΕΠ έως το 2060 ή να υποχωρήσει έως και το 62,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με επίσημη ανάλυση της τροχιάς του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μία τεράστια απόκλιση που δείχνει ότι επίκεινται δύσκολες αποφάσεις ως προς το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που κατήρτησαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας έφερε στο φως της δημοσιότητας η The Wall StreetJournal.
Υπενθυμίζεται ότι οι πιστωτές της Ελλάδας -ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- διαφωνούσαν επί μήνες για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται, με το Ταμείο να πιέζει για περισσότερη λιτότητα.
Η ανάλυση δείχνει ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 62,6% του ΑΕΠ στο πιο ευνοϊκό σενάριο έως 258,3% του ΑΕΠ στο πιο απαισιόδοξο σενάριο.
Υπό το βασικό σενάριο, ή το πιο πιθανό, το ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ το 2016 για να υποχωρήσει στο 104,9% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
Οι διαφορές οφείλονται σε αποκλίνουσες προβλέψεις για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα – το οποίο δεν περιλαμβάνει τις πληρωμές τόκων.
Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες (gross financing needs-GFN) διαμορφώνονται κατά την ίδια χρονική περίοδο. Οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες είναι το ποσό των χρημάτων που μια χώρα πρέπει να αντλήσει για να καλύψει το έλλειμμα, τις πληρωμές τόκων και το χρέος που λήγει.
“Το υψηλό χρέος προς ΑΕΠ και το υψηλό GFN προς ΑΕΠ όπως προκύπτει από την ανάλυση δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιο χρέους της Ελλάδας σε μακροπρόθεσμη βάση”, σημειώνεται στο έγγραφο.