Σε επιβεβαίωση του “CCC” για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας προέβη ο οίκος αξιολόγησης DBRS με “σταθερή τάση”.
Όπως αναφέρει η “σταθερή τάση” αντανακλά την άποψη της DBRS ότι το τρέχον πρόγραμμα στήριξης ενισχύει την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα της χώρας. Το τριετές πρόγραμμα προσαρμογής ύψους 86 δισ. ευρώ έχει χαλαρώσει την κρίση ρευστότητας και μετά την έγκριση των τελευταίων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο, τα οποία περιλαμβάνονταν στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, φαίνεται ότι η χώρα καλύπτει το υπόλοιπο των φετινών πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Ωστόσο, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, με δεδομένους τους κοινωνικούς και πολιτικούς περιορισμούς για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, υπάρχει κίνδυνος καθυστερήσεων στη χρηματοδοτική στήριξη του 2017, εάν η Ελλάδα αποτύχει να συμμορφωθεί με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2016. Το πρόγραμμα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους που απαιτούν συνεχή δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι κίνδυνοι εφαρμογής και οι μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες καθιστούν την ανάκαμψη εύθραυστη και εκθέτουν την Ελλάδα σε κραδασμούς.
Τα ισχυρά σημεία της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας περιλαμβάνουν τα οφέλη που απολαμβάνει η χώρα από τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη και στην πρόσβαση που έχει σε οικονομική στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναφέρει η DBRS. Από το 2009, η χώρα έχει εφαρμόσει μία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή και έχει σημειώσει πρόοδο στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, βελτιώνοντας τον φορολογικό κώδικα και προχωρώντας σε εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης. Ο εξωτερικός τομέας έχει εμφανίσει επίσης σταθερή βελτίωση, με τη μεταστροφή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από ένα μεγάλο έλλειμμα σε ένα μικρό πλεόνασμα.
Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη, εξυγιαίνοντας παράλληλα τα δημόσια οικονομικά της υπό μία εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού. Μετά από μία καθυστέρηση πολλών μηνών, ο κυβερνών συνασπισμός των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενέκρινε τις περισσότερες από τις προϋποθέσεις του προγράμματος στήριξης. Ωστόσο, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμιστικών προσαρμογών του προγράμματος εν μέσω κοινωνικών περιορισμών και με μία ισχνή πλειοψηφία τριών εδρών στο κοινοβούλιο θα είναι δύσκολο, αναφέρει η DBRS.