Τις συνέπειες για τις μετοχές σε Βρετανία, Ευρώπη και ΗΠΑ από πιθανή έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας εξετάζει ο οίκος. Πώς θα επηρεαστεί η οικονομία και ποια είναι τα δύο πιθανά σενάρια για την πορεία που οδηγεί εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα σενάρια από ένα πιθανό Brexit και τις συνέπειές τους για τις μετοχές καταγράφει η Credit Suisse σε σημερινή της έκθεση. Όπως αναφέρει ο οίκος, τα ενδεχόμενα αν οι Βρετανοί ψηφίσουν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τα εξής:
* «Ελαφρύ Brexit». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Credit Suisse δίνει 30% πιθανότητα η βρετανική κυβέρνηση να μη ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ για την έξοδο της χώρας για διάστημα 6 έως 12 μήνες, προκειμένου να διαπραγματευτεί στο μεταξύ καλύτερους όρους για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας εντός της ΕΕ, με ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα στα τέλη του 2017.
* «Πλήρες Brexit». Αυτό θα περιλαμβάνει την επίκληση του άρθρου 50 σχεδόν άμεσα (εντός λίγων μηνών). Σε αυτό το σενάριο, ο οίκος προβλέπει: α) απότομη μείωση του βρετανικού ΑΕΠ (ύφεση 1% το 2017) και την αναπτυξιακή τάση ως το 2020 να μειώνεται κατά ένα τρίτο, β) η Τράπεζα της Βρετανίας πιθανά να επανεκκινήσει το πρόγραμμα QE και η απόδοση των βρετανικών ομολόγων να υποχωρεί κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, γ) η ανάπτυξη στην ευρωζώνη να δεχτεί ένα χτύπημα 0,2% του ΑΕΠ το 2016 και 0,1% του ΑΕΠ το 2017 (στο 1,5% και 1% αντίστοιχα). Σύμφωνα με τον οίκο, για να υπάρξει μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης
θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω δημοψηφίσματα (κάτι που η Ευρώπη θέλει να αποφύγει), ή μια εκλογική διαδικασία σε κράτος μέλος να πάρει τη μορφή δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στην ΕΕ (αν και η Credit Suisse θεωρεί ότι οι εθνικές εκλογές το πιθανότερο είναι να δοθούν με την ατζέντα να κυριαρχείται από εγχώρια θέματα). Οι πλέον ευάλωτες χώρες, τουλάχιστον από δημοσιονομική πλευρά, θα είναι η Ιταλία και η Γαλλία και οι πλέον ανθεκτικές, η Γερμανία και η Ιρλανδία, δ) η ισοτιμία στερλίνας-δολαρίου θα υποχωρήσει στο 1,2-1,3 και αυτή ευρώ-δολαρίου στο 1,05-1,1 δολάρια.
Οι αγορές μετοχών
Σε ένα σενάριο «Πλήρους Brexit», ο στόχος που βάζει η Credit Suisse για την τιμή του FTSE 100 στα τέλη του χρόνου μειώνεται στις 6.200 μονάδες από 6.600 μονάδες. Ο δείκτης δείχνει με βάση τα μοντέλα της 10% φθηνός (υπολογίστε ότι το 70% των κερδών των εταιρειών του δείκτη προέρχεται από χώρες εκτός Βρετανίας). Παράλληλα περιορίζει τον στόχο για τον S&P 500 στις 2.000 μονάδες αντί 2.150 προηγουμένως και για τον δείκτη Euro Stoxx 50 στις 2.950 από τις 3.350 μονάδες. Εκτιμάται ότι ο δείκτης Euro Stoxx θα πρέπει να πέσει κατά 5-10% σε σχέση με τον αμερικανικό, για να φτάσει σε P/E «κρίσης» ανάλογα με αυτά που είδαμε στην ελληνική κρίση. Σε αυτό το σενάριο, τονίζει η Credit Suisse θα πάρουμε θέση «underweight» για τις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης, όπου βασικοί παράγοντες είναι τα spreads και το ευρώ.
Οι κλάδοι που θα πληγούν στη Μεγάλη Βρετανία και τα ομόλογα
Η εκτίμηση είναι ότι οι κλάδοι που θα πληγούν περισσότερο από ένα Brexit είναι ο χρηματοοικονομικός, το real estate και οι μεταφορές. Την καλύτερη πορεία θα έχουν ο φαρμακευτικός, τα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης και η ενέργεια.
Τέλος, η εκτίμηση του οίκου είναι ότι τα spread στα ιταλικά ομόλογα θα υπερβούν τα ισπανικά και η ισοτιμία ελβετικού φράγκου – ευρώ θα οδηγηθεί κοντά σε απόλυτη ισορροπία (parity).