Στη συνεχιζόμενη Οδύσσεια των Ελλήνων έκανε εκτενή αναφορά ρεπορτάζ του αμερικανικού CNBC, παρότι ” είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι η πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα το περασμένο καλοκαίρι” καθώς τώρα η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις.
Το CNBC αναφέρεται σε έρευνα του ΔιαΝΕΟσις τον Ιούνιο σύμφωνα με την οποία η φτώχεια άγγιξε το 2015 το 15% από 2,2% το 2009, με 1,6 εκατομμύρια άτομα να ζουν κάτω από το όριό της.
Κοιτώντας πίσω στο 2015, ο αρθρογράφος σημειώνει την αντιμνημονιακή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην οποία εκλέχτηκε αλλά και την ήττα του κυρίου Τσίπρα μετά από μήνες διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, τονίζει πως “ο δισταγμός του κ. Τσίπρα για το τρίτο μνημόνιο έκανε χειρότερη την κατάσταση καθώς οι δανειστές επέβαλαν σκληρότερες μεταρρυθμίσεις και περικοπές”. Επιπλέον, σημειώνει πως το χρέος έχει ξεπεράσει το 180% του ΑΕΠ, κάνοντας την Ελλάδα μία από τις πιο χρεωμένες χώρες στον κόσμο -τόσο που είναι αμφίβολη πλέον η συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωσή της καθώς το Ταμείο βρίσκεται σε κόντρα με τις Βρυξέλλες ζητώντας τη μείωση του χρέους σε βιώσιμο επίπεδο.
Ωστόσο, υπάρχει λόγος για αισιοδοξία, όπως αναφέρει το άρθρο του CNBC, στηριζόμενο στην ανακοίνωση-έκπληξη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο αλλά και στην αναθεώρηση του πρώτου τριμήνου με πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1%, λιγότερο από τον αρχικό υπολογισμό του -0,5%. Πάντως, υπενθυμίζει πως η μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά παραμένει στο 0,7%.