Ο πολιτικός και οικονομικός «θόρυβος» που προκλήθηκε από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισκιάζει “μεγάλο αριθμό” κινδύνων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους πολιτικούς εμπειρογνώμονες της περιοχής.
“Ένας μεγάλος αριθμός ουσιαστικών πολιτικών κινδύνων στη νότια και κεντρική Ευρώπη καλύπτεται από το θόρυβο που προήλθε από το Brexit” ανέφερε χθες σε σημείωμά του ο Mujtaba Rahman επικεφαλής Ευρώπης στην Euarsia Group.
Όπως αναφέρει το CNBC, o Μ. Rahman, δεν είναι ο μόνος καθώς και άλλοι σύμβουλοι πολιτικών κινδύνων επισημαίνουν το γεγονός ότι στην πραγματικότητα το Brexit μπορεί να αποτελέσει η μικρότερη ανησυχία της Ευρώπης. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έρχεται πρώτη στη λίστα των επερχόμενων κινδύνων.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα αναγκάστηκε υπό το φόβο της επικείμενης χρεοκοπίας, να δεχθεί το τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ από τους διεθνείς πιστωτές.
Ένα χρόνο μετά, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μία δύσκολη μάχη προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις τις τελευταίας διάσωσης. “Οι οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις στη νότια Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται” σύμφωνα με την Eurasia Group. “Ενώ η Ελλάδα σαφώς θα προσπαθήσει, η συζήτηση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών της χώρας δεν διαφέρει από αυτή που έλαβε χώρα πέρυσι. Ως εκ τούτου η Ελλάδα ζει κάτι σαν την Ημέρα της μαρμότας” αναφέρει ο Mujtaba Rahman.
Δεύτερος κίνδυνος στη λίστα που σταχυολόγησε το CNBC, το πολιτικό αδιέξοδο που επικρατεί στην Ισπανία και απειλεί να εκτροχιάσει την ανάπτυξη της οικονομίας της με τη χώρα ενδεχομένως να οδεύει πριν το τέλος του έτους στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα 12 μηνών.
Εκτός από εθνικό πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία παράγοντας ανησυχίας είναι και το ζήτημα του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας σημειώνει η Teneo.
Τέταρτος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο καθώς σε περίπτωση που επικρατήσει το “όχι”, ο Matteo Renzi μπορεί να οδηγηθεί σε παραίτηση.
Πέμπτη πηγή ανησυχίας, το “δίλημμα της Μέρκελ”. Όπως αναφέρει η Eurasia Group στο χθεσινό σημείωμά της, “το πολιτικό χάος στην Αθήνα, τη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη έχει συνέπειες για το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη”. Η Γερμανίδα καγκελάριος μπορεί με δυσκολία να αντέξει προβλήματα στην υπόλοιπη ευρωζώνη με δεδομένη τη δική της αυξανόμενη αδυναμία να κρατηθεί στην εξουσία.
Στη λίστα των κινδύνων για την Ευρώπη ακολουθούν: η άνοδος της ακροδεξιάς στην Αυστρία, τα προβλήματα της Τουρκίας, η αντιευρωπαίκή στροφή της Ουγγαρίας με άξονα το προσφυγικό, η αποτυχία του γάλλου προέδρου Ολλάντ του οποίου τα ποσοστά αποδοχής βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα μετά το μπαράζ τρομοκρατικών χτυπημάτων σε γαλλικό έδαφος. Η επαναφορά του ρόλου της Ρωσίας ως βασικού παίκτη στην παγκόσμια σκηνή είναι ο ένατος λόγος ανησυχίας, ενώ το Brexit βρίσκεται στο τέλος της λίστας.