Στα απαισιόδοξα στοιχεία από τις εξαγωγές και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, αναφέρεται η Citigroup σε νέο της note, τονίζοντας ότι με αυτήν την εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, η επιστροφή της ανάπτυξη θα αργήσει
Όπως σημειώνει η Citι, τα στοιχεία από τον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών επιμένουν να είναι απογοητευτικά, με τις συνολικές εξαγωγές να σημειώνουν πτώση 11% ετησίως τον Ιούνιο και 16,1% ετησίως στο β’ τρίμηνο. Οι εξαγωγές αγαθών υποχώρησαν 5,4% και οι εξαγωγές υπηρεσιών 14,6% τον Ιούνιο ετησίως.
Εντός των εξαγωγών υπηρεσιών (που αντιπροσωπεύουν το 53% των συνολικών εξαγωγών), οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (27% των συνολικών εξαγωγών, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό) μειώθηκαν κατά 5,4% ετησίως τον Ιούνιο και 7,3% ετησίως στο β’ τρίμηνο.
Οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές, σημειώνοντας πτώση 11,3% ετησίως τον Ιούνιο (-13,1% στο β’ τρίμηνο), με αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (σε πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ, ή 0,7% του ΑΕΠ στους 2 μήνες έως τον Ιούνιο).
Όπως τονίζει η Citi, μετά την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν μειωθεί δραματικά, ιδιαίτερα τα έσοδα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες μεταφορών. Η μείωση των εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες δείχνει επίσης ότι η μεγάλη θετική συμβολή του τουρισμού στην αύξηση του ΑΕΠ κατά τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί.
Όπως προειδοποιεί, αυτό – και άλλα πολλά- δείχνουν ότι η επιστροφή της ανάπτυξης του ΑΕΠ σε θετικό έδαφος στο δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι εξαιρετικά απίθανη πλέον.