Δύσκολη θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Ιούλιο η Citi. Σε σχόλιό της αναφορικά με τις σχετικές πληροφορίες, σημειώνει πως παρότι οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν πέσει σε επίπεδα κοντά σε αυτά που ήταν το 2014 απαιτείται ακόμα η γνωστοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και η ένταξη της χώρας στο QE.
Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, ο αμερικανικός οίκος τονίζει ότι η ψήφισή του αποτελεί μόνο το πρώτο αναγκαίο βήμα για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει ότι οι συζητήσεις διεξάγονται, ωστόσο η Citi αμφιβάλλει για το εάν λεπτομέρειες με νόημα γύρω από το θέμα του χρέους μπορούν να υπάρξουν πριν τις γερμανικές εκλογές και πιθανών πριν το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
Αντίθετα, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οι ίδιες πηγές αποδίδουν την αισιοδοξία τους στην επίτευξη «τεχνικής συμφωνίας» για τη β’ αξιολόγηση αλλά και στην προοπτική διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup.
Mετά την ένταξη της Ελλάδας στο QE, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, αξίας 3 δισ. ευρώ, παρέχοντας σημαντική ρευστότητα στις τράπεζες. Στις θετικές εξελίξεις προσμετράται και η προοπτική εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές, για πρώτη φορά μετά το 2014, χάρη στην επικείμενη μείωση των επιτοκίων και των spreads, αναφέρει το ependisinews.
Μια καθυστέρηση, όμως, της συμφωνίας θα σαρώσει εύκολα όλες τις προσδοκίες και θα δημιουργήσει άσχημο κλίμα όχι μόνο στις αγορές αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση, λογικά, κάνει ότι είναι δυνατόν προσκειμένου η δεύτερη αξιολόγηση να αποτελέσει σύντομα παρελθόν.
Το Μαξίμου εκτιμά ότι θα λήξει και το θέμα του χρέους, σ’ αυτό το Eurogroup, αν και ανεπισήμως ενημερώνει ότι η διαβούλευση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου συνεχίζεται και είναι ιδιαίτερα σκληρή! Η λύση για το χρέος έχει ουσιαστικά καθοριστεί από τον Μάιο του 2016, ενώ τα μέτρα για το χρέος συμπληρώθηκαν (ή και διορθώθηκαν) στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου είχαμε τη σύγκλιση του Washington Group. Το πρόβλημα έγκειται ότι το μεν Βερολίνο εκτιμά ότι η συμφωνία αποτελεί το όριο της παρέμβασης για το ελληνικό χρέος -και αυτό θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018- ενώ το ΔΝΤ το μίνιμουμ που πρέπει σήμερα να ανακοινωθεί.