Μπορεί τα προεκλογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,περιορίζουν την ευελιξία της επόμενης Kυβέρνησης, ωστόσο μία πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα ατζέντα, όπως αυτή της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020.
Τα παραπάνω επισημαίνει σε σημερινό της σημείωμα η Citi, σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική στην οποία προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ, ήτοι χαμηλότερα από το στόχο.
«Τα προεκλογικά επεκτατικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, ωστόσο η Κομισιόν έχει εκτιμήσει ότι το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αυτών φτάνει στο 1% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα έτη.
Αυτό αναμένεται να μειώσει τα περιθώρια ελιγμών για την επόμενη Kυβέρνηση – της οποίας σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα ηγείται η Νέα Δημοκρατία – έτσι ώστε να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις για μειώσεις στους φόρους», αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα.
Παρ’ όλα αυτά, προσθέτει η Citi, μία πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα στάση από τη Νέα Δημοκρατία ενδέχεται να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να μειώσουν τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ.
Ακόμα, η αμερικανική τράπεζα τονίζει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την εποικοδομητική σχέση της χώρας με τους πιστωτές οι οποίοι κατέχουν το 80% του χρέους.