Ανάπτυξη 2,2% της ελληνικής οικονομίας για φέτος προβλέπει η Citigroup, στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ωστόσο εκτιμά ότι η χώρα μας θα εμφανίσει ασθενέστερες επιδόσεις από εκείνες της Ευρωζώνης από το 2020 και έπειτα.
Συγκεκριμένα, η Citi εκτιμά ότι η ελληνική ανάπτυξη θα «φρενάρει» το 2019, στο 1,8%. Η επιβράδυνση θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, με ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% το 2020 και το 2021, 1,4% το 2022 και 1,3% το 2023, αναφέρει το protothema.
Οι προβλέψεις αυτές συνάδουν με τις εκτιμήσεις Κομισιόν και ΔΝΤ για ανάπτυξη κοντά στο 1% με 1,5% μετά το 2020 και είναι απογοητευτικές για μία οικονομία της οποίας το ΑΕΠ παραμένει 25% χαμηλότερα σε σχέση με το 2007, όπως παρατηρεί η Citi.
Περιορισμένη… βελτίωση στα ομόλογα
Όσον αφορά στις αποδόσεις των ομολόγων, βελτίωση, αλλά όχι… εντυπωσιακή αναμένει η τράπεζα.
Αν και το spread του δεκαετούς ελληνικού έναντι του γερμανικού εκτιμάται ότι θα έχει περιοριστεί κατά 50 μονάδες βάσης σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα έως το πρώτο τρίμηνο του 2020, η διαφορά δεν είναι σημαντική.
Συγκεκριμένα, από 401 μονάδες σήμερα, το spread υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στις 390 μονάδες τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο τρίμηνο του 2019 για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 350 μονάδες και να μείνει σε αυτά τα επίπεδα έως και τις αρχές του επόμενου έτους.
Οι επενδυτές, η μόνη χρηματοδότηση
Όπως παρατηρεί η Citi, η Ελλάδα εξακολουθεί να βιώνει μια πιστωτική συρρίκνωση και παρά το γεγονός ότι το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποδέσμευση κάποιων χορηγήσεων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, συνολικά οι προοπτικές εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις διακυμάνσεις στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, που παραμένουν το μόνο κανάλι χρηματοδότησης της οικονομίας.
Η Citi επισημαίνει ότι η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους σε συνδυασμό με τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις, έχουν συμβάλλει στην μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών.
Σημειώνει πως η ανάπτυξη στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει αδύναμη και δεν προβλέπεται να ενισχυθεί, καθώς ο πληθυσμός συρρικνώνεται κατά 0,4% ετησίως.
Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους αυτή εξαρτάται κυρίως από την πολιτική. «Η βούληση των Ευρωπαίων πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα, επιτρέποντας ενδεχομένως και έναν λιγότερο φιλόδοξο, αλλά πιο βιώσιμο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη δυνατότητα της Ελλάδας να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της στο μέλλον» τονίζει η Citi.
Θετικές οι εκλογές του 2019
Θεωρεί πάντως ότι οι εκλογές του 2019 είναι ένας θετικός παράγοντας.
Η βελτίωση της οικονομίας έχει ανεβάσει την πρόθεση ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 25%, αναφέρει η Citi, αλλά όχι σε σημείο που να μπορεί να ξεπεράσει την ΝΔ, την οποία οι δημοσκοπήσεις θέλουν στο 37%.
«Μία συντηρητική κυβέρνηση θα ήταν πιθανότατα πιο φιλική στην αγορά και τις επιχειρήσεις από το σημερινό συνασπισμό, αν και ενδεχομένως να υπάρχουν δυσκολίες από τον κατακερματισμό της Βουλής» καταλήγει η Citi.