H Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί στα φορολογικά μέτρα, για να σπάσει το αδιέξοδο σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ωστόσο εξακολουθούμε να θεωρούμε απίθανη την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE μέχρι τον Μάρτιο, επισημαίνει σε έκθεσή της η Citi.
Οπως αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να υιοθετήσει έναν “μηχανισμό με αυξημένες εγγυήσεις”, που θα εφαρμοστεί μόνο αν χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018, προκειμένου να ανταποκριθεί στο μακροχρόνιο αίτημα του ΔΝΤ και να διευκολύνει την απόφασή του να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
“Εμείς θα το κάνουμε μόνο για να διευκολυνθούν οι υπερβολικά απαισιόδοξες ανησυχίες του ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα”, είπε ο Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το “χρονοδιάγραμμα της αναθεώρησης εξαρτάται από το πότε το ΔΝΤ θα αποφασίσει τελικά για το τι θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα”.
Ο εκπρόσωπος επανέλαβε τις ελπίδες του ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον Μάρτιο του 2017, με στόχο την επιστροφή στην πλήρη πρόσβαση στην αγορά μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Η Citigroup σχολιάζει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν και πάλι κολλήσει εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018 και τον αυξημένο βαθμό αντιπαράθεσης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. “Χωρίς άμεσες υποχρεώσεις αποπληρωμής χρέους, η ανάγκη να επιτευχθεί μια συμφωνία από τους Ευρωπαίους πιστωτές είναι χαμηλή για την ώρα. Εκτιμούμε ότι η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο QE μέχρι τον Μάρτιο παραμένει αρκετά απίθανη”, καταλήγει ο αμερικανικός οίκος.