H ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ αποκαλύπτει ότι το Ταμείο βλέπει πως το χρέος αυξάνεται ακόμη πιο έντονα από ό, τι είχε εκτιμήσει πέρυσι.
Αυτό μειώνει περαιτέρω την πιθανότητα ότι θα συμβάλει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αυξάνοντας τον κίνδυνο να σταματήσει η Ελλάδα να λαμβάνει χρηματοδότηση και να αναγκαστεί σε χρεοκοπία, όπως σημειώνει σε σημερινό της report, η Capital Economics.
Όπως επισημαίνει, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι πιστωτές ήλπιζαν ότι οι τελευταίες συζητήσεις θα είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Υποστήριξαν ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ανακοινώθηκαν το περασμένο έτος, μαζί με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων από την πλευρά της Ελλάδας και τα σημάδια ανάκαμψης στις οικονομικές της επιδόσεις, είχαν βελτιώσει την προοπτική του χρέους σημαντικά.
Ωστόσο, τα συμπεράσματα του ΔΝΤ αποτέλεσαν ένα “χαστούκι” για αυτές τις ελπίδες, με το ελληνικό χρέος να εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αυξηθεί στο 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
“Δεν μας πείθει ο Dijsselbloem”
Ο Dijsselbloem υποστήριξε ότι τα συμπεράσματα του ΔΝΤ δεν λαμβάνουν υπόψη τις τελευταίες οικονομικές επιδόσεις ή τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας.
Αλλά η Capital Economics δεν πείθεται, όπως τονίζει, από αυτές τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup.
Όπως υπογραμμίζει, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων οφείλει πολλά στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ιδιαίτερα σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και στα κρατικά νοσοκομεία. Όταν αποπληρωθούν, οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα επιδεινωθούν, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.
Και ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ έχει ενισχυθεί, είναι πιθανό να επιβραδυνθεί καθώς τα νοικοκυριά προσπαθούν να μειώσουν τα χρέη τους, η λιτότητα συνεχίζεται και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% φέτος και κατά 1% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. “Δεν είναι και τόσο απαισιόδοξες αυτές οι προβλέψεις”, σημειώνει η CA η οποία τονίζει ότι προβλέπει πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόνο κατά 0,5% φέτος και 1,0% το 2018.
Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη αποκλείσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος ότι θα κάνει, όπως επισημαίνει.
Εάν συμβεί αυτό, η Bundestag θα πρέπει να ψηφίσει για ένα νέο bailout με μεγαλύτερες εγγυήσεις από τη Γερμανία. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ότι αυτό δεν θα περάσει, ιδιαίτερα όχι πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Και δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τις δόσεις του πακέτου διάσωσης, ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών και η πιθανότητα Grexit έχουν αυξηθεί και πάλι. Ένα σημείο ανάφλεξης θα έρθει αυτό το καλοκαίρι, όταν και λήγουν μεγάλες αποπληρωμές προς την ΕΚΤ και τους ιδιώτες επενδυτές.