Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η θέση του ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό χρέος και την ανάγκη ελάφρυνσής του, γράφει το Bloomberg, λίγο προτού συνεδριάσει το Eurogroup.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συναντώνται για να βρουν λύση στο αδιέξοδο με το ελληνικό χρέος. Το τι θα συμβεί περιγράφηκε σε μια επιστολή που διέρρευσε στον Τύπο και έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup. Έλεγε όσα δεν ήθελαν να ακούσουν οι υπουργοί» αναφέρει.
To Bloomberg υπογραμμίζει τη θέση της Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να στηρίξει το σχέδιο που ζητούν οι Ευρωπαίοι, το σχέδιο που περιλαμβάνει δεσμεύσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί ή δεν θέλει να τηρήσει, και που αναβάλλει μια ελάφρυνση του χρέους.
Η έμμεση απειλή αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις είναι δικαιολογημένη, γράφει το Bloomberg.
Ουσιαστικά, τόσο οι ευρωπαίοι όσο και η ελληνική κυβέρνηση κινούνται σε μια συμφωνία που κανείς δεν πιστεύει ότι θα προχωρήσει. Θυμίζει δε, ένα παλιό ανέκδοτο για την ΕΣΣΔ: Προσποιούμαστε ότι δουλεύουμε και προσποιούνται ότι μας πληρώνουν.»
Το editorial αναφέρεται στα όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων (φορολογικές περικοπές, μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιούνται αυτόματα κλπ), συμπληρώνοντας ότι για το ΔΝΤ αυτή η προσέγγιση δεν είναι αξιόπιστη.
Για να είμαστε ξεκάθαροι, το ΔΝΤ δεν ζητά ένα σχέδιο για να την γλιτώσει η Ελλάδα. «Το χάος που υπάρχει στα οικονομικά της χώρας είναι δικό τους δημιούργημα και οι Έλληνες έχουν πληρώσει το τίμημα με την κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου.
» Πρέπει να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι, όπως προτείνει το ΔΝΤ, όπως πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το οποίο και πάλι θα επιβάλλει λιτότητα σε μια χώρα που έχει ήδη υποφέρει πολύ. Αλλά ακόμα και αυτός ο στόχος που είναι χαμηλότερος και πάλι δεν θα κάνει το χρέος βιώσιμο. Μόνο με ελάφρυνση του χρέους θα λυθεί το πρόβλημα.»
Και καταλήγει: Επί μήνες οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης, υπό τη Γερμανία, καθοδηγούνται από τις εσωτερικές τους πιέσεις, αρνούμενες την αναπόφευκτη πραγματικότητα.
» Η Ελλάδα πρέπει σύντομα να αποπληρώσει δάνεια. Όσο το ζήτημα δεν επιλύνεται, θα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης στην Ευρώπη. Και το ΔΝΤ έχει δίκιο να λέει ‘Ως Εδώ’»