Οι επενδυτές σε έργα ιατρικής κάνναβης επικεντρώνονται στην Ελλάδα, όπου ένα ζεστό, ηλιόλουστο κλίμα και μια δυνητικά ευνοϊκή μελλοντική νομοθεσία θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κυβέρνηση να εκπληρώσει την υπόσχεσή της και να βγάλει τη χώρα από την επταετή οικονομική κρίση.
Οι καλλιεργητές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την άντληση περισσότερων από 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,74 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε σχέδια για την κατασκευή πάρκων με θερμοκήπια για την καλλιέργεια και την παραγωγή κάνναβης, ανέφερε σε συνέντευξη ο Ευάγγελος Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό θα έδινε στην Ελλάδα ένα μερίδιο στην παγκόσμια αγορά που λέει η κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να ανέλθει σε 200 δισ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια, αναφέρει το moneypress.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει σε επενδύσεις για να ωθήσει την οικονομική ανάκαμψη και να επιτρέψει στη χώρα να βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Οι προβλέψεις απαιτούν ανάπτυξη περίπου 2% φέτος, η οποία προβλέπεται να ανέλθει στο 2,5% το 2018.
Μια ενιαία αγροτική έκταση από 12 έως 15 θερμοκήπια κάνναβης θα μπορούσε να δημιουργήσει 400 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μια ομάδα εργασίας που προετοιμάζει το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα. Η ανεργία στη χώρα είναι πάνω από 20% από τον Νοέμβριο του 2011, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση Τσίπρα σχεδιάζει να υποβάλει ένα νομοσχέδιο που να καλύπτει τη νομιμοποίηση της ιατρικής (κάνναβης) μέχρι το τέλος του έτους και η μετάβαση θα μπορούσε να δώσει αρκετό χρόνο για καλλιέργεια εγκαίρως και συγκομιδή το προσεχές καλοκαίρι, σύμφωνα με την ειδική ομάδα εργασίας η οποία εργάζεται επί του παρόντος για την προετοιμασία του νομοσχεδίου.
Ενώ χώρες όπως η Ουρουγουάη και αρκετές αμερικανικές πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει τη γενική κατοχή σε διάφορους βαθμούς, η Ελλάδα δεν έχει τέτοια σχέδια. Η καλλιέργεια και οι πωλήσεις θα είναι μόνο για ιατρικούς σκοπούς, ανέφερε ο κ. Απόστολου. “Χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά με μέλη της οικογένειας που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και η νόσος του Πάρκινσον θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν φάρμακα εδώ, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας”.