Μετά από μήνες παλινωδιών, οι πιστωτές της Ελλάδας της προσέφεραν 8,5 δισ. ευρώ και υποσχέθηκαν ελάφρυνση του χρέους εάν αυτό χρειαστεί, δίνοντας τέλος στο τελευταίο επεισόδιο πολιτικής αντιπαράθεσης. Επίσης φρόντισαν να «δέσουν» ακόμη δύο γενιές Ελλήνων στη λιτότητα, με δεδομένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Οι αγορές υποδέχθηκαν θετικά τη συμφωνία. Το Bloomberg παρουσιάζει μία σειρά ερωτήσεων-απαντήσεων για το τι ακριβώς σημαίνει η συμφωνία για οικονομία και αγορές, σύμφωνα με το newmoney.
Τι ήταν το διαφορετικό αυτή τη φορά;
Βάσει της συμφωνίας το ανώτερο όριο ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και όχι υψηλότερα από 20% μακροπρόθεσμα, ενώ θα υπάρξει παράταση του χρόνου αποπληρωμής δανείων από μηδέν έως 15 έτη.
Τι σημαίνει για την ελληνική πολιτική ζωή;
Η απόφαση θα προσφέρει μίαν «ανάσα» στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το επόμενο εξάμηνο, όπως υποστηρίζει ο κ. Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στις δημοσκοπήσεις. Ο κ. Μαραντζίδης υποστηρίζει ότι η ανακούφιση μπορεί να φέρει νέα κεφάλαια στις αγορές από τον Σεπτέμβριο και μετά.
Την ενέκριναν οι αγορές;
Τα ελληνικά ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά την Παρασκευή, με την απόδοση του 2ετούς να υποχωρεί στο 4,77%. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς η χώρα ευελπιστεί ότι θα ενισχυθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη και θα μπορέσει να βγει εκ νέου στις αγορές εντός των επόμενων μηνών.
Είναι το ελληνικό χρέος βιώσιμο;
Αυτό παραμένει ένα θέμα που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Αν και υπήρξε εκταμίευση κεφαλαίων το ΔΝΤ δεν πείστηκε να δώσει και αυτό χρήματα στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ θα υπογράψει μία συμφωνία 14 μηνών με τη χώρα, αλλά δεν πρόκειται να της προσφέρει κάποιο δάνειο εάν δεν είναι απόλυτα βέβαιο για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι το οποίο ζητά από τους Ευρωπαίους. Η Κριστίν Λαγκάρν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ μία «Κατ’ Αρχήν Συμφωνία», με το ποσό των δύο δισ. δολαρίων να μένουν «κάβα» και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν το Ταμείο πειστεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Μπορεί η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE;
Το πιθανότερο είναι πως όχι. Χωρίς συμφωνία του ΔΝΤ ότι το χρέος είναι βιώσιμο η ΕΚΤ δεν θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
Θα βγει η Ελλάδα εκ νέου στις αγορές;
Πιθανώς. Τα στελέχη της Ευρωζώνης ξεκαθάρισαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στο QE. Προσέφεραν, όμως, ένα μαξιλάρι στήριξης στη χώρα που ενδεχομένως να τη βοηθήσει να βγει στις αγορές.
Συμφώνησε η Ελλάδα σε περισσότερη λιτότητα;
Ναι, καθώς δεσμεύθηκε σε πρωτογενή πλεονάσματα 2% από το 2023 έως και το 2060. Σίγουρα 27 χρόνια είναι πολλά για να επιτύχεις αυτούς τους στόχους.
Είναι αυτό το τέλος της ελληνικής κρίσης;
Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να… επιπλεύσει για ένα ακόμη έτος. Το σίγουρο είναι ότι αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο του ελληνικού δράματος για φέτος, καθώς η χώρα δεν έχει μεγάλες πληρωμές μετά τον Ιούλιο. Όμως κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2018, χρονιά κατά την οποία ολοκληρώνεται και το τρέχον πρόγραμμα.