Οι Έλληνες πολιτικοί θέτουν σε δοκιμασία την αξιοπιστία τους πρός τους δανειστές και τους επενδυτές μετά τη διάσωση της χώρας, με τις υποσχέσεις που δίνουν προς τους εκλογείς, καθώς έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εκλογές που μπορεί να απέχουν μόνο λίγους μήνες.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αναβάλει την κατάργηση των μη δημοφιλών περικοπών των συντάξεων για τον Ιανουάριο, ενώ τόσο αυτός όσο και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχονται χαμηλότερους φόρους. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στοιχεία που στηρίζουν τις αποφάσεις της τη Δευτέρα και τα σχέδιά της είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για το πόσο έχει επανέλθει στην Ελλάδα η τελική απόφαση για τη φορολογική πολιτική, μετά από την έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο, αναφέρει το newmoney.
Ο Τσίπρας αναφέρει ότι μπορεί να επιτύχει δημοσιονομικούς στόχους που καθορίστηκαν από τη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς τις προβλεπόμενες περικοπές των συντάξεων. Οι περικοπές συμφωνήθηκαν μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, και ορισμένοι πιστωτές τις θεωρούν ζωτική διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να δημιουργήσει την εντύπωση του «πισωγυρίσματος» τώρα που η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων.
Ο πρωθυπουργός θέλει να προσφέρει ανακούφιση στους εργαζόμενους μετά την κρίση του χρέους που οδήγησε σε κατάρρευση τα στάνταρντς του βιοτικού επιπέδου και αύξησε την ανεργία. Δεδομένου ότι το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της αντιπολιτευόμενης Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις, βασίζεται επίσης σε έναν λιγότερο αυστηρό προϋπολογισμό για να του δώσει ψήφους. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα ανέφεραν ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν ακόμα και τον Φεβρουάριο.
Η λιτότητα κατά τη διάρκεια των ετών της επιτήρησης ήταν υπερβολικά αυστηρή, οπότε χρειαζόμαστε πλέον πιο επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές», δήλωσε η Δανάη Κυριακοπούλου, επικεφαλής οικονομολόγος και προϊσταμένη της έρευνας στο OMFIF (Official Monetary and Financial Institutions Forum). “Η ανησυχία είναι αν το πλεόνασμα κατευθύνεται σε δαπάνες με πολιτικά κριτήρια ή αν αντίθετα, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος κατευθύνεται από την κυβέρνηση σε τομείς που πραγματικά θα στηρίξουν την ανάπτυξη”.
Με αναλογία χρέους που προσεγγίζει το 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, οι υποσχέσεις περιορίζονται από τη δέσμευση να υπάρξει πλεόνασμα του προϋπολογισμού πριν από την εξυπηρέτηση του χρέους κατά 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.
Ο προϋπολογισμός εγείρει την προοπτική μιας σύγκρουσης με τους πιστωτές ή των επενδυτών που φοβούνται μήπως οι πολιτικοί υπόσχονται φορολογικά δώρα που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Αυτή είναι η κατάσταση στη Ρώμη, όπου ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο στόχος ελλείμματος έστειλε τα ιταλικά ομόλογα και τις μετχοές να καταβυθιστούν την Παρασκευή.
Οι ελληνικές αποδόσεις των 10ετών ομολόγων επίσης αυξήθηκαν, αν και στο 4,2% εξακολουθούν να βρίσκονται γύρω από το μέσο επίπεδο που παρατηρείται μέχρι στιγμής φέτος.
Με την δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας να προκαλεί ανησυχίες και το brexit στην ημερήσια διάταξη, οι Ευρωπαίοι υπουργοί ίσως θελήσουν να αποφύγουν ένα ακόμα μέτωπο, κι έτσι να υπογράψουν την αναβολή των περικοπών των συντάξεων, σύμφωνα με τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Παγουλάτο.