Το στοιχείο ότι οι τραπεζικές μετοχές «οι μεγαλύτεροι κάτοχοι των οποίων είναι οι φορολογούμενοι, έχουν χάσει το 98% της τραπεζικής τους αξίας από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση» επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg σε ενημερωτικό του σημείωμα ενόψει της δημοσιοποίησης των εκθέσεων των δανειστών για την Ελλάδα.
Όπως σημειώνει το Bloomberg το στοιχείο αυτό είναι απίθανο να περιληφθεί στις εκθέσεις των δανειστών ανήμερα της συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την εκλογή της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015.
Mε την ολοκλήρωση του 2018 η κεφαλαιοποίηση στην ήδη αποδεκατισμένη αγορά ήταν μικρότερη κατά 10 δισ. ευρώ με τις απώλειες του Γενικού Δείκτη, σε ετήσιο επίπεδο, στο Χρηματιστήριο Αθηνών να είναι της τάξης του 23,56%.
Η ελληνική αγορά έχει μόνο μια τράπεζα σε Δείκτη του MSCI της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha bank ) και εκ των πραγμάτων βρίσκεται εκτός των ραντάρ των επενδυτών.
Οι απώλειες στις τράπεζες καθόρισαν και καθορίζουν το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Την ώρα που γινόταν μερική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και θα έπρεπε οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν κέρδη, μια δράκα από funds εκμεταλλεύθηκε το γεγονός και επιτέθηκε σφοδρά με ανοικτές πωλήσεις.
Το αποτέλεσμα ήταν αμφισβήτηση από όλους τους επενδυτές. Στη συνέχεια ο πανικός και τα διπλά σχέδια για τα κόκκινα δάνεια συνέτειναν σε μια σύγχυση. Από την αρχή του 2018 η μετοχή της Πειραιώς έχασε 72,64% φθάνοντας τα 0,84 ευρώ. Απώλειες -65,5% για την Εθνική Τράπεζα στα 1,10 ευρώ. Με πτώση -38,44%% η Alpha bank στα 1,10 ευρώ και -36,47% για την Eurobank στα 0,54 ευρώ.
Πηγή: Protothema.gr