Η Βρετανία έχει ήδη πάρει τον δρόμο της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο χείλος του γκρεμού και η δυσαρέσκεια για τις πολιτικές που ακολουθεί η Ευρώπη οδηγούν στην άνοδο των λαϊκιστικών δυνάμεων σε όλη την ήπειρο.
Κι εδώ έρχεται να τεθεί το κρίσιμο ερώτημα: μπορεί τελικά να επιβιώσει το πιο φιλόδοξο οικονομικό πείραμα;
Οι ψηφοφόροι έχουν πια κουραστεί με την αποτυχία κάποιων χωρών να ακολουθήσουν την οικονομική πολιτική της Ευρώπης. Λαϊκιστές έχουν αναδυθεί σε Ιταλία με το Κίνημα των 5 Αστέρων και τη Γαλλία με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν. Στην Ελλάδα συνεχίζεται η τραγωδία με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις εταίρων όπως η Γερμανία, που έχει αρχίσει να μιλά και πάλι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αργά ή γρήγορα. Το πρόβλημα είναι ότι η ήπειρος αδυνατεί να βγει από την πιο μακρά ύφεση που έχει ζήσει ποτέ. Σε Ελλάδα και Ιταλία η ανεργία των νέων έχει φτάσει το 40% και όλοι μιλούν για μια χαμένη γενιά, αναφέρει το ependisinews.
Όταν δημιουργήθηκε το 1999 από 11 χώρες συμφώνησαν να έχουν μια κοινή τράπεζα, αλλά υπήρξε μικρή προσέγγιση των εθνικών κυβερνήσεων σε ό,τι αφορούσε τις κρατικές δαπάνες ή τους τραπεζικούς κανονισμούς. Όταν άρχισαν να έχουν πρόβλημα οι τράπεζες, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία βρέθηκαν σε κίνδυνο, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να καταφύγουν σε μεγάλα πακέτα διάσωσης από την ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν μια χώρα όπως η Ελλάδα βγει από το ευρώ, οι ηγέτες έχουν δεσμευτεί πως θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση του νομίσματος. Ενός νομίσματος που περισσότερο από κάθε άλλο έχει αναδειχθεί σε σύμβολο ειρήνης, ευημερίας και ενότητας για μια ολόκληρη ήπειρο.
Υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα δομικά προβλήματα του ευρώ θα το οδηγήσουν στον αφανισμό – κι αυτό είναι μόνον θέμα χρόνου.