Οι αναλυτές βλέπουν καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο θεωρούν ότι θα χρειαστεί μαξιλάρι ασφαλείας 12-15 δισ. ευρώ
Μετά από μια εβδομάδα συζητήσεων, η λεγόμενη τεχνική συμφωνία (SLA) επιτεύχθηκε, σημειώνει το Bloomberg, συμπληρώνοντας ότι βρέθηκε κοινός τόπος Αθήνας – δανειστών σε μεταρρυθμίσεις σε ενέργεια, δημόσια διοίκηση, χρηματοοικονομικό σύστημα, κοινωνικά επιδόματα και δημοσιονομικά, αναφέρει το newmoney.gr.
Η Ελλάδα τώρα θα επιδιώξει να εφαρμόσει όσο το δυνατό γρηγορότερα όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να λάβει τη νέα δόση, με τον υπουργό Οικονομικών να περιμένει ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσουν και ότι η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο, ώστε να βγει η χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η επιτυχής κατάληξη της γ’ αξιολόγησης δεν θα φέρει μόνο εκταμίευση φρέσκου χρήματος, αλλά και επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης την ώρα που η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει ξανά στις διεθνείς αγορές.
«Κοιτάζοντας στο προσεχές μέλλον, το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει το καλοκαίρι», αναφέρει ο πρόεδρος της Teneo Intelligence, Wolfango Piccoli, για να συμπληρώσει πάντως ότι «για να το πετύχει αυτό, η χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας γύρω στα 12-15 δισ. ευρώ πριν το τέλος του Μνημονίου».
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εκπληρώσει μια μακρά λίστα με πάνω από 100 προαπαιτούμενα πριν πάρει τη νέα δόση χρημάτων. Κάποια εξ αυτών θα ψηφιστούν εντός του Δεκέμβρη, ενώ πριν τις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο για τα εναπομείναντα μέτρα, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ένα θέμα που έχει προκαλέσει την ενόχληση των δανειστών και που μπορεί να διακυβεύσει τις διαπραγματεύσεις, είναι το θέμα της δικαστικής διερεύνησης για τους Ευρωπαίους ειδικούς που είχαν λειτουργήσει ως σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποιήσεις. . Αν και θεωρείται αμφίβολο να δημιουργήσει προσκόμματα, σίγουρα πάντως προκαλεί εκνευρισμό μεταξύ ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων, σημειώνει το Bloomberg.