Στο 35% τοποθετεί τις πιθανότητες του Brexit η Berenberg, που χαρακτηρίζει το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου ως το σημαντικότερο οικονομικό και πολιτικό ρίσκο για την Ευρώπη φέτος. Η Γερμανία θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην Ευρώπη, αφού “απλά είναι μέρος της” σημειώνει χαρακτηριστικά η Berenberg.
Ως μια ιδιαίτερα ανοικτή οικονομία που ειδικεύεται στην εξαγωγή αγαθών, όπως μηχανήματα και αυτοκίνητα, η Γερμανία τείνει να επηρεάζεται από οποιαδήποτε αβεβαιότητα σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό επίπεδο από ό,τι οι περισσότερες άλλες χώρες.
Ένα Brexit θα μπορούσε έτσι να αμβλύνει την βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις γερμανικές επενδύσεις και εξαγωγές αισθητά. Η γερμανική ανάπτυξη μπορεί να επιβραδυνθεί στο μισό. Βέβαια, η Γερμανία διαθέτει ανθεκτική οικονομία και τέτοιου είδους αντίκτυπος θα ήταν μόνο βραχυπρόθεσμος.
Σε περίπτωση Brexit, το Βερολίνο θα προσπαθήσει να περιορίσει τον οικονομικό αντίκτυπο που θα προέλθει από την αβεβαιότητα για το μέλλον της Βρετανίας, της ΕΕ και τις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ τους. Αυτό προϋποθέτει διαπραγμάτευση για αποδεκτούς όρους της αποχώρησης.
Για τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι παρά μόνο μία από τις πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα είναι πιο απομακρυσμένη από την Πολωνία και τη Γαλλία. Παράλληλα, αναλύει η Berneberg, το Βερολίνο πιστεύει ότι έχει ήδη υποχωρήσει για να βοηθήσει τον David Cameron να εξασφαλίσει ένα ειδικό καθεστώς για τη Βρετανία στην ΕΕ.
Αν οι Βρετανοί ψηφοφόροι απορρίψουν τη συμφωνία στις 23 Ιουνίου, το Βερολίνο δεν θα ήθελε η ΕΕ να προσφέρει μια καλύτερη συμφωνία για τους Βρετανούς σκεπτικιστές. Αντ’ αυτού, η πολιτική λογική θα απαιτούσε ότι η συμφωνία θα είναι σημαντικά χειρότερη για τη Βρετανία από εκείνη που η χώρα είχε εξασφαλίσει ως μέλος της ΕΕ.
Το συμφέρον της Γερμανίας είναι προφανές, τονίζει η Berenberg: η χώρα εξάγει αγαθά και όχι υπηρεσίες. Για τα εμπορεύματα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κορυφαίος προορισμός των εξαγωγών της Γερμανίας εκτός Ευρωζώνης μετά τις ΗΠΑ. Το 3% του ΑΕΠ της Γερμανίας αντιστοιχεί στην πώληση προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μετά από ένα δημοψήφισμα που θα δείχνει Brexit, κορυφαία πολιτική προτεραιότητα της Γερμανίας θα είναι να ενισχυθεί η συνοχή του πυρήνα της Ευρώπης. Εάν η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της καταφέρουν να διαχειριστούν τον κίνδυνο άλλες χώρες να θέλουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ, ο οικονομικός αντίκτυπος ενός Brexit για τη Γερμανία θα ήταν σύντομος και αρκετά ήπιος. Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο “αν”, καταλήγει η Berenberg.