Μέτωπα, διαφορετικές σχολές σκέψης και ανταρσίες έχουν δημιουργηθεί στους κόλπους της ΕΕ σε σχέση με τη στρατηγική των εμβολιασμών. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τις εγκρίσεις άνοιξαν εστία παραπόνων καθώς χώρες της Ένωσης έδειξαν την Κομισιόν ως υπέυθυνη για τη δυστοκία όσον αφορά στις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Η ενιαία στρατηγική της ΕΕ στον εμβολιασμό του πληθυσμού φαίνεται, όπως σχολιάζει και η βρετανική Sun, να πέφτει στο κενό.
Δεν είναι μόνο η Ουγγαρία που διαφοροποίησε τη στάση της από την ευρωπαϊκή «οικογένεια» αναζητώντας σκευάσματα εκτός χωρών της Δύσης για να εμβολιάσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Από το «πλοιάριο» των Βρυξελλών πηδούν, εν μέσω επέλασης του τρίτου κύματος της πανδημίας, και άλλες χώρες.
Η Γαλλία πριν από ένα 24ωρο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανατροπή ως προ το εμβόλιο της AstraZeneca και να το χορηγήσει στους άνω των 65 ετών.
Στην πολιτική αυτή, αναφορικά με το συγκεκριμένο σκεύασμα, προσανατολίζεται και η Γερμανία.
Επικρίσεις για την πολιτική των Βρυξελλών έρχονται και από την Αυστρία, με τον καγκελάριο της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, να κατηγορεί την Κομισιόν για μεγάλη ολιγωρία στο θέμα των εγκρίσεων των εμβολίων.
«Δεν θα πρέπει από εδώ και στο εξής να εξαρτόμαστε μόνο από την ΕΕ για την παραγωγή των εμβολίων δεύτερης γενιάς», δήλωσε επίσης.
Πέντε χώρες, Δανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν σαφώς διαφοροποιήσει τη θέση τους για τους εμβολιασμούς από την ΕΕ.
Η Κοπεγχάγη, συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι υπέβαλε προσφορά ώστε να λάβει δόσεις που περίσσεψαν από το Ισράηλ, παρατηρώντας ελλείψεις στην ΕΕ.
Ο Ούγγρος ηγέτης, Βίκτορ Όρμπαν, έχει δηλώσει ότι η χώρα του παρέλαβε δόσεις του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.
Η Τσεχία, από τη μεριά της, βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για αγορά εμβολίων.