Η εκλογή του επόμενου Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής δημιουργεί πέρα από κάθε αμφιβολία νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, τα οποία επηρεάζουν τη στρατηγική των δύο βασικών κομμάτων εξουσίας στο δρόμο προς τις εθνικές Εκλογές.
Γράφει ο Σπύρος Καπράλος
Το ΠΑΣΟΚ μετά από μία μακρά περίοδο περιπλάνησης στο πολιτικό ναδίρ, πληρώνοντας ίσως ένα δυσανάλογο κόστος από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια, επιχειρεί την ανασύνταξη με στόχο να κάνει φυγή προς τα εμπρός διεκδικώντας έναν πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού την επόμενη μέρα.
Τα σημάδια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ενθαρρυντικά και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν το Κίνημα θα βρεθεί ξανά με διψήφια ποσοστά.
Οι χειρισμοί και η στρατηγική της νέας ηγεσίας αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα πορεία του κόμματος, ενώ κρίνεται απαραίτητο να τεθεί η προσπάθεια σε μια τροχιά εξωστρέφειας που θα ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια και τους πράσινους ήλιους, προκειμένου να βρει απήχηση σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα θεωρείται πολιτικά άστεγο.
Την ίδια ώρα τα επιτελεία τόσο της Κυβέρνησης, όσο και της Κουμουνδούρου παρακολουθούν τις εξελίξεις, η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους, κάνοντας τους αριθμητικούς υπολογισμούς και όχι μόνο για το επέκεινα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ανησυχία, καθώς η λεγόμενη δημοκρατική παράταξη και μια πιθανή ανασύνταξη της μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο ρήγμα στη βάση, κυρίως στους λεγόμενους Πασοκογενείς που έστρεψαν τα προηγούμενα χρόνια το ενδιαφέρον τους στις υποσχέσεις και στο πολιτικό αφήγημα του κ. Τσίπρα.
Με δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια δημοσκοπική καθίζηση αυξάνει τους προβληματισμούς ανάμεσα στους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, καθώς η άνοδος του ΠΑΣΟΚ θα το φέρει πιθανόν σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην αντίπερα όχθη, και παρά την αφ’ υψηλού αντιμετώπιση της διαδικασίας από την πλευρά κάποιων κυβερνητικών στελεχών, η επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ επηρεάζει και τη Νέα Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως δύο ποιοτικά στοιχεία: πρώτον στις τελευταίες εθνικές εκλογές ένα ποσοστό των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς στήριξαν τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και εφόσον απογοητευτούν ενδέχεται να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο και δεύτερον, τόσο ο κ. Ανδρουλάκης, όσο και ο κ. Λοβέρδος (που έχουν μεγάλες πιθανότητες για τη νίκη) καταγράφουν υψηλά ποσοστά σε θετικές γνώμες στη δεξαμενή της κεντροδεξιάς.
Την ίδια ώρα η αύξηση του ποσοστού των αναποφάσιστων σε διψήφια νούμερα συνιστά μια ευκαιρία άντλησης ψήφων και από το νέο ΠΑΣΟΚ.
Με αυτά τα δεδομένα ο δρόμος προς τις κάλπες δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για καμία παράταξη, ενώ ο στόχος της αυτοδυναμίας θα αποτελέσει μια δύσκολη εξίσωση για δυνατούς λύτες.