Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 37 σακ βουαγιάζ, που περιείχαν 1.100 κιλά με λαθραίο καπνό για ναργιλέ, επιχείρησε να περάσει Λιβανέζος από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο συγκεκριμένος επιβάτης πτήσης από τη Βηρυτό πέρασε από τον καθιερωμένο έλεγχο αποσκευών. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε στην εσωτερική είσοδο του τελωνείου και ζήτησε από τελωνειακό υπάλληλο να αφήσει προς φύλαξη στο τελωνείο την ποσότητα των καπνικών, που μετέφερε προκειμένου, όπως δήλωσε, να τα παραλάβει κάποιο άλλο πρόσωπο σε δύο ημέρες και να τα πάει στην Αλβανία. Η κίνηση αυτή κίνησε τις υποψίες των τελωνειακών, οι οποίοι και προχώρησαν σε έλεγχο των 37 χειραποσκευών. Τότε, διαπίστωσαν ότι, σε κάθε μια από αυτές, περιέχονταν τριάντα συσκευασίες του ενός κιλού καπνού για ναργιλέ, χωρίς τις προβλεπόμενες ένσημες ταινίες φορολογίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Συνολικά, 1.110 συσκευασίες του ενός κιλού, δηλαδή 1,11 τόνοι λαθραίος καπνός! Μάλιστα, οι αποσκευές αυτές είχαν απομείνει τελευταίες στον ιμάντα παραλαβής αποσκευών, από όπου και τις απομάκρυναν οι τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, για μια τέτοια μεγάλη ποσότητα καπνικών, αν πράγματι επρόκειτο για νόμιμη εμπορική αποστολή, δεν θα επιλεγόταν η μεταφορά τους με χειραποσκευές σε επιβατική πτήση. Επιπλέον, είναι συνηθισμένος ο τρόπος μεταφοράς λαθραίων καπνικών με πανομοιότυπες χειραποσκευές, σε κάθε μια από τις οποίες περιέχεται ακριβώς ίδια ποσότητα καπνικών. Επίσης, δεν προβλέπεται διαδικασία αποθήκευσης από το τελωνείο εμπορευμάτων με σκοπό την επανεξαγωγή τους χωρίς την τήρηση συγκεκριμένων τελωνειακών διατυπώσεων που πάντως δεν περιορίζονται σε μια απλή προφορική αίτηση και ιδίως όταν πρόκειται για καπνικά και μάλιστα τέτοιας μεγάλης ποσότητας.
Στο προσκομιζόμενο τιμολόγιο αγοράς καπνικών αναφέρεται η Ελλάδα ως τόπος παράδοσης κι όχι η Αλβανία, όπως ισχυρίζεται ο επιβάτης, κάτι που παραπέμπει στην προσέγγιση του τελωνειακού υπαλλήλου για δήθεν υποβολή αιτήματος φύλαξης του λαθρεμπορεύματος. Αυτό όμως δεν ισχύει και αποτελεί τέχνασμα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να παραπλανήσει τις τελωνειακές αρχές, επειδή ο επιβάτης αντιλήφθηκε την παρουσία των τελωνειακών υπαλλήλων, που βρίσκονταν στον χώρο των αφίξεων, διενεργώντας ελέγχους. Φοβήθηκε, δηλαδή, ότι, αν ελέγχονταν οι δικές του αποσκευές, θα διαπιστωνόταν η απόπειρα εισαγωγής λαθραίου καπνού. Τα εμπορεύματα κατασχέθηκαν ως αντικείμενα λαθρεμπορίας και ο κάτοχος τους συνελήφθη.