Aυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου και χαλάρωσητων δημοσιονομικών στόχων «βλέπει» η Citi.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως είναι πιθανή η μεγαλύτερη ευελιξία των πιστωτών μετά από νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες Εκλογές.
Η Citi εκφράζει σε σημείωμα της την πεποίθηση ότι η δέσμη μέτρων που σχεδιάζει να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία και οι μειώσεις φόρων θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των ξένων επενδύσεων και κατ’ επέκταση θα επιτρέψουν στους Ευρωπαίους πιστωτές να δώσουν το “πράσινο φως” για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, ήτοι τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5%.
Για μία ακόμη φορά η αμερικανική τράπεζα χαρακτηρίζει θετική την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες και «βλέπει» Aυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όπως επισημαίνει προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 9 ποσοστιαίες μονάδες.
Η έκθεση επικαλείται τις δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 28%, ενώ η Νέα Δημοκρατία το 37% και προσθέτει «Μία συντηρητική Kυβέρνηση θα ήταν πιο φιλική για τις αγορές και τις επιχειρήσεις σε σχέση με την υφιστάμενη, αλλα θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί, δεδομένου ότι το κοινοβούλιο εμφανίζεται κατακερματισμένο».
Πάντως, στο συνοδευτικό της σημείωμα η Citi σημειώνει πως το μπόνους των 50 εδρών θα μπορούσε τελικά να δώσει την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία.
Επίσης, εκτιμά πως οι φοροελαφρύνσεις και η πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό και αυτό με τη σειρά του να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να δείξουν περισσότερη ευελιξία και να χαλαρώσουν τους όρους της μεταπρογραμματικής εποπτείας και ειδικά αυτούς για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
«Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τις προσδοκίες ανάπτυξης τόσο στο εσωτερικό όσο και μεταξύ των διεθνών πιστωτών», σημειώνει η αμερικανική τράπεζα.
Παράλληλα, η Citi τονίζει ότι περιορίζεται ο πολιτικός κίνδυνος καθώς η πλειοψηφία θέλει μία σχέση συνεργασίας με τους πιστωτές.
Ακόμα, η Citi αναφέρεται στις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί μόλις κατά 1,4% το 2019 και κατά 1,6% το 2020.
Στο ίδιο πλαίσιο, κάνει λόγο για μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και το 2019 κατά 1,6% και αύξησή της το 2020 σε ποσοστό 1,1%.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η ανεργία θα υποχωρήσει στο 18,4% το 2019 και στο 17,4% το 2020, έναντι 19,3% το 2018, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 και στα 5 δισ. ευρώ το 2020.