Τα πρώτα «αγκάθια» στον δρόμο της τρίτης αξιολόγησης εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο με στελέχη από Ευρώπη και Ουάσιγκτον εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους αλλά και τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για να προετοιμάσουν την κάθοδο των επικεφαλής των θεσμών στο τελευταία δεκαήμερο του Οκτωβρίου για την εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης. Τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι 95, αλλά κυρίως τεχνικής φύσεως, ενώ έως τη λήξη του προγράμματος τα προαπαιτούμενα είναι 113, αναφέρει το parapolitika.
Ιδιωτικοποιήσεις: Το πλέον «ακανθώδες» ζήτημα είναι των ιδιωτικοποιήσεων, από τις οποίες πρέπει να εισπραχθούν 5,4 δισ. ευρώ έως και το τέλος του 2018. «Και τώρα τρέξτε» είναι το μήνυμα του Γάλλου επιτρόπου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Για την επίτευξη του στόχου θα πρέπει στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί ένα ακόμη κύμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και από το νέο ταμείο στο οποίο έχει συμφωνηθεί να μεταφερθούν 18 ΔΕΚΟ και κρατικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις αναμένεται να δημιουργηθούν από την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τη ΔΕΗ. Οι εισπράξεις από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώνονται σε 3,6 δισ. ευρώ από το 2011 μέχρι το τέλος του 2016, με τις διαρκείς αποκλίσεις να οδηγούν και σε αλλαγές την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους εκ μέρους των δανειστών.
Προϋπολογισμός 2018: Ο προϋπολογισμός του 2018 ενσωματώνει νέα ψηφισμένα μέτρα για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.
Ληξιπρόθεσμα χρέη. Για να μπορέσει η Αθήνα να λάβει τη δόση των 800 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να έχει προωθήσει προς τους φορείς οφειλές ποσοστό άνω του 80%. Την ερχόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να στείλει τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές, τη μία από τις 2-3 ακόμη που πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν πριν από το τέλος του μνημονίου.
Αν και υπάρχουν απόψεις περί μιας ακόμη έκδοσης σύντομα, το βασικό κυβερνητικό σενάριο την τοποθετεί περί τον Δεκέμβριο 2017 με Ιανουάριο του 2018. Αυτό προϋποθέτει αναίμακτη ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε ενάμιση μήνα το πολύ, δηλαδή ως τις 4 Δεκεμβρίου.
Φυσικά, το πόσο γρήγορα θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση δεν εξαρτάται μόνον από τον χρόνο εκκίνησης των διαβουλεύσεων, αλλά και από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Εν προκειμένω, στην κυβέρνηση πιστεύουν πως το ΔΝΤ δεν θα δώσει τώρα «μάχη» για το δημοσιονομικό κενό για το 2018. Όμως τα τελευταία 24ωρα έχει προκύψει θέμα και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.