Ογδόντα εκατομμύρια ευρώ δάνειο πήρε η εταιρεία Πήγασος μέσα στην κρίση, όπως παραδέχθηκε καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο έκδοτης του, Φώτης Μπόμπολας.
Oπως ανέφερε, το δάνειο είχε συναφθεί το 2014 και εκταμιεύτηκε το 2016 ενώ πρόσθεσε πως βρίσκεται σε καθεστώς «παγώματος» και οι τόκοι του, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, έχουν πληρωθεί κανονικά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής για τα δάνεια του ΠΗΓΑΣΟΥ, ο Φώτης Μπόμπολας ανέφερε πως οι τράπεζες έχουν ζητήσει και έχουν λάβει εμπράγματες εγγυήσεις που ανέρχονται στο ποσό περίπου των 112 εκατ. ευρώ και δόθηκαν με βάση το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών της ΠΗΓΑΣΟΣ ήταν 240 εκατ. ευρώ και ο τζίρος της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ 180 εκατ. ευρώ, κάτι που, όπως υποστήριξε, καθιστούσε απολύτως δικαιολογημένες τις δανειακές συμβάσεις που υπεγράφησαν τότε.
Συνεχίζοντας ο εκδότης υποστήριξε, επίσης, πως πριν την κρίση οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και εμπράγματες εγγυήσεις, αλλά μετά την κρίση οι τράπεζες ζήτησαν και έλαβαν εγγυήσεις, όπως το ακίνητο του ομίλου στο Χαλάνδρι, τους τίτλους των εφημερίδων και εντύπων, τις μέλλουσες εισπράξεις των εντύπων απευθείας από το πρακτορείο διανομής τύπου κ.λπ.
«Εάν δεν βρεθεί λύση, τότε τα περιουσιακά στοιχεία αυτά θα εκποιηθούν και θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, ενώ θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Μπόμπολας.
Υπονοούμενα για ΔΟΛ
Ο επικεφαλής της εταιρίας Πήγασος (που εκδίδει τις εφημερίδες Εθνος και Ημερησία ενώ είναι μέτοχος στην εταιρία του Mega, Τηλέτυπος) άφησε, επίσης, σαφή υπονοούμενα εναντίον «ανταγωνιστών» για επιεικείς ρυθμίσεις που πέτυχαν σχετικά με τα δικά τους δάνεια.
«Εγιναν ρυθμίσεις δανείων εταιριών που είναι ανταγωνιστές, ζήτησα το ίδιο αλλά ακόμη δεν κατάφερα να πάρω τέτοια ρύθμιση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κι όταν ρωτήθηκε (από τον Ανδρέα Λοβέρδο) ποιους εννοεί, απάντησε: «ο ΔΟΛ πήρε ρύθμιση στα δάνειά του, η Πήγασος ακόμα προσπαθεί».
Αποστάσεις από Καψή
Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του κ. Μπόμπολα να πάρει αποστάσεις (ή να «αδειάσει», κατά πολλούς βουλευτές) από τον διευθυντή ενημέρωσης του Mega Μανώλη Καψή, ο οποίος προ ημερών υποστήριξε ότι στον φάκελο που απέστειλε η Τηλέτυπος για συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές υπήρχε φορολογική ενημερότητα και, άρα, η αρμόδια Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης που υποστηρίζει το αντίθετο ψεύδεται.
«Πρόκειται για απόψεις του Καψή. Δεν έχει πάρει κατεύθυνση από μετόχους ή από το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο έχει να συνεδριάσει πολύ καιρό», ήταν η κατά λέξη απάντησή του.
Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι απαντώντας σε ερώτηση για το πώς έφτασε το Mega σε αυτό το σημείο μίλησε για συμφέροντα άλλων μετόχων που έχουν σχέση με άλλα κανάλια και πιθανόν δεν έβλεπαν με καλό μάτι το Mega.
Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση της Αν. Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) για το εάν για την σημερινή κατάσταση του Mega ευθύνεται η κυβέρνηση ή οι μέτοχοι απάντησε «νομίζω φταίνε οι μέτοχοι του». Μάλιστα όπως είπε δεν έχει αποφασίσει αν θέλει ο ίδιος να μετέχει στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.
Ο κ. Μπόμπολας εκτόξευσε βέλη σε άλλους μετόχους του Mega και για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του σταθμού παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι. Αφού είπε ότι ο ίδιος ήθελε να καταβληθούν οι αμοιβές από προσωπικούς λογαριασμούς των μετόχων (“έβαλα υποθήκη το σπίτι μου γι αυτό”) πρόσθεσε: “επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν συμφέροντα και σε άλλα κανάλια δεν έβλεπαν με καλό μάτι το Mega”.
Τα παραπάνω οδήγησαν τον βουλευτή της ΝΔ Δημ. Σταμάτη να ρωτήσει δηλαδή ενήργησαν από κοινού οι μέτοχοι για να βλάψουν τα συμφέροντά τους;
Κατά τα λοιπά, ο κ. Μπόμπολας ανέφερε ότι η Πήγασος έλαβε τον Απρίλιο του 2016 Κοινό Ομολογιακό Δάνειο ύψους 80 εκατ. ευρώ (το οποίο είχε εγκριθεί τον Μάρτιο του 2014) προκειμένου να αποπληρώσειπροηγούμενα τραπεζικά δάνεια, από το οποίο κατέβαλε 3,5 εκατ ευρώ για την αποπληρωμή τόκων.
Η κρίση και το Διαδίκτυο φταίνε
Ερωτηθείς για το ύψος των τραπεζικών οφειλών της Πήγασος και των θυγατρικών της, ο επικεφαλής της απάντησε ότι αυτό ανέρχεται στα 160 εκατ ευρώ. Σ’ αυτό, όπως είπε, προστίθεται το εν τρίτο των οφειλών της Τηλέτυπος, η οποία χρωστά 112 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μπόμπολας απέδωσε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκδοτικές επιχειρήσεις στην κρίση («η διαφημιστική δαπάνη μειώθηκε κατά 75% απ΄όταν δόθηκαν τα δάνεια») και στο πλήγμα που έχει δεχτεί η έντυπη πληροφόρηση από το Διαδίκτυο («όχι μόνο εδώ αλλά και παγκοσμίως»).