Στις απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σχετικά με την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την αμφιβολία των αξιωματούχων του για το αν η Αθήνα τηρήσει τις συμφωνίες της για μεταρρυθμίσεις, αναφέρεται με εκτενή δημοσιεύματα ο Διεθνής Τύπος.
Οι «New York Times» έχουν τίτλο «Η Ευρώπη λέει ότι η Ελλάδα επιστρέφει, αλλά το ΔΝΤ δεν έχει πειστεί».
Στο άρθρο της η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα αναφέρει γλαφυρά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «προσέφερε μια δόση σκληρής πραγματικότητας την Τρίτη. Σε μια απογοητευτική έκθεσή του, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει μια πολύ δύσκολη μάχη για να εξουδετερώσει το χρέος της, να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη, και να στηρίξει τον μεγάλο αριθμό των πολιτών της που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας μετά από χρόνια λιτότητας».
Στο ίδιο μήκος κύματος, το «Bloomberg» επισημαίνει ότι το ΔΝΤ δίνει αρνητική εικόνα της ελληνικής οικονομίας στο τέλος της εποχής των προγραμμάτων διάσωσης.
«Οι τράπεζες της χώρας θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, και ορισμένοι από τους διευθυντές του ΔΝΤ αμφισβητούν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, όπως και τον ρεαλισμό των προβλέψεων για αύξηση του ΑΕΠ και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας του προϋπολογισμού και της ανάπτυξης», αναφέρει το πρακτορείο «Bloomberg».
«Το ΔΝΤ αμφιβάλλει για τους στόχους λιτότητας για την Ελλάδα» γράφει το «Spiegel»επισημαίνοντας ότι το Ταμείο είναι απαισιόδοξο για το μέλλον, καθώς αναμένει μικρότερη ανάπτυξη και πλεονάσματα σε σχέση με τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι το ΔΝΤ κρούει το «καμπανάκι» προς την Αθήνα για το Δημόσιο το οποίο πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερο, ενώ υπάρχει ανάγκη δράσης για περαιτέρω μείωση των επισφαλών δανείων των ελληνικών τραπεζών και για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων.
Αλλά στο ΔΝΤ φαίνεται ότι αμφιβάλλουν κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει τέτοιες συστάσεις μετά τη λήξη των δανειακών προγραμμάτων εν όψει εκλογών», συμπεραίνει το «Spiegel».
«Η Ελλάδα έχει μόλις τρεις εβδομάδες προτού επιστρέψει στη ζωή μακριά από τα προγράμματα διάσωσης που έχουν κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή της χώρας τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι αν και η πρόσφατη ελάφρυνση του χρέους έχει βελτιώσει σημαντικά τη βιωσιμότητά του μεσοπρόθεσμα, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες», γράφει το Euronews επισημαίνοντας επίσης τις ανησυχίες του Ταμείου σχετικά με τους υψηλούς άμεσους φόρους και τις επιπτώσεις που θα έχει στην ανάπτυξη της οικονομίας η γήρανση του ελληνικού πληθυσμού και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Οι Financial Times αναφέρoυν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης ότι πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μεγαλύτερη μακροχρόνια ελάφρυνση του χρέους έχοντας υπολογίσει ότι θα είναι μη βιώσιμο σε 20 χρόνια, λόγω των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί για πλεονάσματα.
«Χωρίς περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η Ελλάδα «θα μπορούσε να αγωνιστεί για να διατηρήσει την πρόσβαση στην αγορά μακροπρόθεσμα», ανέφερε το ταμείο στην τελική οικονομική εκτίμησή του πριν εγκαταλείψει το πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου», γράφει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα.
Τεράστιο πλήγμα, τόσο για την Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για την Αθήνα χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο η βρετανική εφημερίδα “Express”.
«Αθήνα και Βρυξέλλες σχεδίαζαν να τερματίσουν τα εκτεταμένα προγράμματα διάσωσης, αλλά το Ταμείο προειδοποιεί την ευρωζώνη ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους ώστε να μπορεί να χρηματοδοτείται αυτόνομα από τις αγορές», καταλήγει η «Express».