Είναι μακράν ο καλύτερος Ιούνιος για τις τουριστικές εισπράξεις, «σπάζοντας» το ψυχολογικό όριο των 2 δισ. ευρώ για τον ελληνικό τουρισμό.
Τα πρώτα νούμερα από την Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνδυασμό και με τις υψηλές πληρότητες στα ελληνικά ξενοδοχεία το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου προϊδεάζουν για ένα νέο ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό, αυτή τη φορά (και) στις εισπράξεις, η πτώση των οποίων μέσα στο 2016 βρέθηκε στο επίκεντρο ουκ ολίγων συζητήσεων, αμφισβητήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ τουριστικών φορέων, υπουργείου Τουρισμού και Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρει το newmoney.
Τώρα οι -ιστορικές- επιδόσεις του φετινού Ιουνίου δημιουργούν ελπίδες για περαιτέρω αύξηση της συνεισφοράς του τουριστικού κλάδου στο ελληνικό ΑΕΠ το 2017, πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι ο πολλαπλασιαστής της τουριστικής δραστηριότητας κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 2,65 με βάση τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ για την έμμεση και προκαλούμενη πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα που δημιουργεί ο τουρισμός: Για κάθε 1 ευρώ από την τουριστική δραστηριότητα, δημιουργείται έμμεση και προκαλούμενη πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα 1,65 ευρώ και άρα, συνολικά, το ΑΕΠ αυξάνει κατά 2,65 ευρώ.
Με βάση λοιπόν τα πρώτα στοιχεία από την ΤτΕ τον Ιούνιο του 2017 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν διψήφια άνοδο κατά 13% και 14,2% αντίστοιχα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016: Ειδικότερα τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 2,047 δισ. ευρώ από 1,792 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016 και υψηλότερα ακόμη και από το ρεκόρ του Ιουνίου του 2014 οπότε το αντίστοιχο νούμερο είχε διαμορφωθεί στο 1,986 δισ. ευρώ.
Ανοδος σημειώνεται και σε επίπεδο εξαμήνου του 2017, δεδομένου ότι σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,6% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 7,1%, φθάνοντας τα 4,11 δισ. ευρώ, έναντι 3,84 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2016. Για το σύνολο του έτους, οι αρχικές εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κάνουν λόγο για τουριστικές εισπράξεις άνω των 14,5 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής πάντως, οι φετινές επιδόσεις κυμαίνονται σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2015, όταν στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι εισπράξεις είχαν φθάσει τα 4,17 δισ. ευρώ.