Ένα από τα «καυτά» θέματα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι εκείνο των πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες, με τους δανειστές -κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- να πιέζουν για υιοθέτηση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των σφοδρών αντιδράσεων από τους πολίτες.
Στην ευρεία σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καταγράφηκε σύγκλιση στα βασικά θέματα, της ενίσχυσης των επενδύσεων, της αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων, της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Οι δύο πλευρές προσδοκούν από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βελτίωση του κλίματος και της ρευστότητας των τραπεζών ώστε να χρηματοδοτηθούν με καλύτερους όρους επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αναφέρει το ependisinews.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών για διαβούλευση την σχετική αλλαγή που απαιτείται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκειμένου να διευθετηθούν τεχνικές αλλά και ουσιαστικές λεπτομέρειες, όπως ποιος πιστωτής έχει προτεραιότητα (τράπεζες, δημόσιο κ.ά.). Σε περίπου τρεις μήνες θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει και η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο. Τα δύο νομοθετήματα βαίνουν προς ψήφιση, ενώ έτοιμη είναι και η διάταξη για τη νομική προστασία των στελεχών.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το πρώτο πακέτο πλειστηριασμών θα αφορά 500 ακίνητα στρατηγικά κακοπληρωτών ενώ αναμένεται έως το τέλος του έτους να γίνει η εκκίνηση για τον πλειστηριασμό 2.000 ακινήτων. Πρόκειται για τις πλέον τρανταχτές περιπτώσεις κακοπληρωτών, οι οποίοι διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία ωστόσο δεν πληρώνουν το δάνειό τους από επιλογή – στην πλειοψηφία τους πάνω από 2 χρόνια – και δεν απαντούν στις οχλήσεις των τραπεζών.
Προς ψήφιση και το ακαταδίωκτο
Την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να έρθει προς ψήφιση στην Βουλή και η διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης για το ακαταδίωκτο από αστικές και ποινικές ευθύνες όσων τραπεζικών στελεχών και δημόσιων λειτουργών (εφοριακοί, στελέχη ασφαλιστικών ταμείων) βάλουν την υπογραφή τους σε αναδιαρθρώσεις δανείων.
Η ψήφιση της εν λόγω διάταξης αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα, την υλοποίηση του οποίου ζητούν εδώ και καιρό οι Θεσμοί. Κι αυτό διότι όσο δεν υπάρχει η προστασία της υπογραφής δεν θα προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις και κυρίως οι διαγραφές δανείων.