Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να δημοσιευτούν 2 προσκλήσεις μέσω ΟΑΕΔ για την πρόσληψη 5.816 νέων υπαλλήλων σε μουσεία και δασαρχεία. Η πρώτη αφορά στην πρόσληψη 750 φυλάκων για τη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων, ειδικότερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η δεύτερη και μεγαλύτερη αφορά στην πρόσληψη 5.066 δασολόγων, δασοπόνων και εργατών στα δασαρχεία της χώρας για την αντιπυρική περίοδο.
750 εποχικοί σε φορείς του υπουργείου Πολιτισμού
Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που θα αφορά στην πρόσληψη 750 ανέργων σε φορείς του υπουργείου Πολιτισμού. Οι συμβάσεις θα είναι οκτάμηνης διάρκειας και αφορούν τη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων, ειδικότερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων θα καταμεριστούν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ρόδο, Μεσολόγγι και αφορούν αποκλειστικά και μόνο την ειδικότητα Βοηθητικό Φυλακτικό Προσωπικό με τίτλος σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε) Δυνατότητα συμμετοχής στην διαδικασία έχουν όλοι οι υποψήφιοι που διαθέτουν απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Λύκειο) ή Δίπλωμα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ, ΤΕΕ).
Προσόντα και Δικαιολογητικά
Ανάμεσα στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι για τις εποχικές θέσεις περιλαμβάνονται η αίτηση, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, αντίγραφα τίτλου σπουδών και φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας. Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε –τουλάχιστον- μία από τις παρακάτω κατηγορίες: εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους, εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ, εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), πρώην «Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος».
Τα κριτήρια πρόσληψης του προσωπικου
Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα παρακάτω επτά κριτήρια κατάταξης:
Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
Την αναπηρία (του υποψήφιου ωφελούμενου) σε ποσοστό 50% και άνω.
Το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.
Την ηλικία.
Τον αριθμό ανήλικων τέκνων.
Τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανηλίκων ή/και ενηλίκων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Ο ΟΑΕΔ τονίζει ότι το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των συγκεκριμένων κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.
5.066 στα δασαρχεία για την αντιπυρική περίοδο
Περισσότερους από 5.000 υπάλληλοι θα ενισχύσουν τα δασαρχεία της χώρας μέσω του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Το «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Αντιπυρική Προστασία των Δασών» σχεδιάστηκε με στόχους: αφενός μεν την εξυπηρέτηση αναγκών σε προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας για την αντιπυρική προστασία, αφετέρου δε την κατάρτιση των ανέργων σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο με στόχο την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 32 εκ. ευρώ, απευθύνεται σε 5.066 ωφελούμενους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες της χώρας με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες. Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 1 εκ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των απασχολουμένων και τις λοιπές λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος.
Συμβάσεις οκτω μηνων
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, διάρκειας 8 μηνών, θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ. Σε λιγότερο από 10 ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η δημόσια πρόσκληση. Όσοι τελικώς επιλεγούν θα ξεκινήσουν δουλειά πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι.
Η απασχόληση των ωφελουμένων θα εμπεριέχει εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και τη διαχείριση καμένων εκτάσεων (πχ καθαρισμοί δασών, δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων), προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών. Με την υλοποίηση του προγράμματος, η χώρα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη ενάντια σε πιθανές πυρκαγιές κατά την αντιπυρική περίοδο. Θα προσληφθούν 302 δασολόγοι-δασοπόνοι οι οποίοι θα είναι επιστάτες των συνεργείων που θα δημιουργηθούν. Σχεδόν 4.000 θα είναι οι εργάτες που προσληφθούν για την υλοτομια, οδηγοι, λογιστές κ.α. Οι ωφελούμενοι, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, θα αποκτήσουν νέα εξειδικευμένη γνώση σε θέματα δασών και δασικού περιβάλλοντος με σεμινάρια που θα γίνουν στις κατά τόπους δασικές αρχές, η οποία θα περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση στο πεδίο. Η εμπειρία που θα αποκομίσουν οι εργαζόμενοι θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.